Dolar

32,3409

Euro

35,1130

Altın

2.238,59

Bist

8.771,78

Suudi Arabistan'da Amerikan karşıtı şeyh gözaltında

Suudi Arabistan krallıktaki ayrılıkçıları bastırma sürecinde önemli bir rol oynayan İslam alimi Şeyh Safar al-Hawali gözaltına aldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-13 07:53:38

Suudi Arabistan'da Amerikan karşıtı şeyh gözaltında

İnsan hakları savunucuları ve online eylemciler gözaltına alınan Şeyh Safar al-Hawali'nin tutuklandığını belirttiler ancak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Hawali, Suudi Arabistan'da Arap Yarımadası'nda Amerikan askerlerinin varlığına karşı çıkan Uyanış Hareketi'nin önder isimlerinden biriydi.

1990'larda Kuveyt'te askeri bir operasyonu yöneten Amerikan askerleriyle Suudilerin bağlarını eleştirdiği için hapse atılmıştı. 1993 yılında ise kamusal alanda konuşması yasaklandı ve sivil itaatsizliği kışkırtma girişimi şüphesiyle akademik mevkisi elinden alındı. 1994'e gelindiğinde ise yeniden tutuklandı ancak kısa bir süre sonra salıverildi.

Geçtiğimiz ay ise Suudi yetkililer kadınların araba sürmesi konusunda yasağı kaldırırken bir dizi önemli kadın hakları eylemcisini de tutukladılar.

Yüzlerce nüfuz sahibi işadamı ve kraliyet ailesinin üyeleri yine Kasım 2017'de Kraliyet Veliaht Prensi Muhammed Bin Seman'ın yürüttüğü “yolsuzluk karşıtı” operasyonlar çerçevesinde yakalanmıştı.

Muhammed Bin Selman ise babası Kral Selman bin Abdulaziz Al Saud tarafından Suudi tahtına ilk sırada aday olarak geçtiğimiz Haziran ayında atanmıştı.

"KENDİNİ REFORMİST GÖSTERMEK İSTİYOR"

O zamandan beri Veliaht Selman kendini “reformist” olarak yansıtmak için bir dizi radikal ekonomik ve sosyal projelere girişti. Bununla birlikte bu projeler Suudi Arabistan'a gerçek bir değişim getirmekten ziyade geniş çevreler tarafından, kişisel iktidarını kuvvetlendirmek amacıyla yapılıyor olarak görüldü.

Haber Ara