Dolar

32,4730

Euro

34,7872

Altın

2.441,70

Bist

9.915,62

Suudi Arabistan Biden’in galibiyeti karşısında neden sessiz?

Arap devletleri ABD’nin yeni Demokrat başkanı Biden'i tebrik etmek için yarışırken, krallığın fiili yöneticisi veliaht Prens Muhammed bin Selman, Tanzanya cumhurbaşkanına yeniden seçilmesi konusunda sıcak mesajlar gönderirken, ABD seçim sonuçları hakkındaki sessizliğini koruyor...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-08 21:29:59

Suudi Arabistan Biden’in galibiyeti karşısında neden sessiz?

Analiz-Haber

Prens Selman'ın Trump ile yakın kişisel bağları, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Riyad'ın Yemen savaşındaki rolü ve kadın aktivistlerin tutuklanmasının yol açtığı Riyad'ın siciline ilişkin uluslararası eleştiri dalgasına karşı hayati bir tampon oluşturmuştu.

Bu bölgeler artık Biden ile ABD silahlarının büyük petrol ihracatçısı ve alıcısı olan Suudi Arabistan arasında sürtüşme noktaları haline gelebilir.

"COVID-19'dan daha kötü olan tek şey BIDEN-2020"

Eski ABD başkan yardımcısı Biden, kampanyasında Suudi krallığı ile ABD'nin bağlarını yeniden değerlendirme sözü verdi. Kaşıkçı'nın Riyad'ın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesi konusunda daha fazla hesap verebilirlik talep etti ve ABD'nin Yemen savaşına desteğine son verilmesi çağrısında bulundu.

Suudi Arabistanlı Dr. Muna Twitter'da, "COVID-19'dan daha kötü olan tek şey BIDEN-2020 olurdu" diye yazarken, sosyal medya platformunun diğer birçok Suudi kullanıcısı, ABD ağlarında Biden lehine gelişen sonuçlarını ilk saatlerde basitçe görmezden geldi.

Suudi bir siyasi kaynak, Riyad'ın Washington'la olan tarihi bağlarına işaret ederek, krallık ile ABD arasında kopma riskini küçümsedi.

“Bölge Biden'in zaferinden sonra olacakları bekliyor”

Ancak Suudi Arabistan'ın Okaz gazetesi, geleceğin krallık açısından nasıl sonuçlanacağına dair belirsizliği işaret etti. Ön sayfada yer alan bir makalede, "Bölge Biden'in zaferinden sonra olacakları bekliyor ve buna hazırlanıyor" diye yazdı.

Krallık daha uzun beklemek zorunda kalmayabilir. Britanya'nın Chatham House düşünce kuruluşunun yardımcılarından Neil Quilliam, Biden yönetiminin muhtemelen Suudi iç ve dış politikalarından hoşnutsuzluğunun erken sinyallerini vermeye çalışacağını söyledi.

Quilliam, "Suudi liderliği, Biden yönetiminin ve Kongre'nin düşmanca bir tutumla savunma bağlarını yeniden değerlendirmek de dahil olmak üzere ilişkileri tam olarak gözden geçireceğinden, bu nedenle muhtemelen olumlu sonuç çıkaracağından ve Yemen ihtilafını sona erdirme yönünde hamleler yapacağından endişe duyuyor" dedi.

Quilliam, Suudi Arabistan, Trump'ın bölgesel rakibi İran'a yönelik sert yaptırımlara yönelik "maksimum baskısının" coşkulu bir destekçisiydi. Ancak Biden, Barack Obama'nın yönetiminde başkan yardımcısıyken Biden'ın müzakere ettiği bir anlaşma olan, dünya güçleri ile Tahran arasındaki 2015 nükleer anlaşmasına döneceğini belirtti.

Riyad'da bir süpermarket kasiyeri olan Abu Zaid ise, Biden'ın farklı bir yaklaşım sergileyeceğini umduğunu söyleyerek, "Biden'ın galibiyetinden memnun değilim, ama umarım Obama'nın hatalarından ders çıkarır ve İran'ın ortak bir düşman olduğunu anlar" ifadesini kullandı.

Suudi bir siyasi kaynak ise, krallığın "Bir kurumlar ülkesi olan ABD ile Suudi Arabistan arasında çok sayıda kurumsal çalışma olduğu için herhangi bir başkanla başa çıkma yeteneğine sahip olduğunu" belirtti. Aynı kaynak, "Suudi-ABD ilişkileri derin, sürdürülebilir ve stratejiktir ve bir başkan değiştiği için değişmeye eğilimli değildir" dedi.

Reuters

Haber Ara