Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suriyeli muhalifleri rahatlatan zafer

Suriye rejiminin Halep kentine uyguladığı ablukayı kıran muhaliflerin tarihi zaferinin, ileride yapılması muhtemel müzakerelerde isteklerini dayatma hakkı tanıdığı belirtildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 22:49:53

Suriyeli muhalifleri rahatlatan zafer

İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye rejimi ile muhalifler arasında yapılan müzakerelere muhalefet adına katılan heyetin başkanı Tuğgeneral Es'ad ez-Zubi, bölgedeki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Suriye rejiminin Halep'e uyguladığı ablukayı kıran muhaliflerin tarihi zaferinin, gelecekte yapılması muhtemel müzakerelerde isteklerini dayatmak hakkı tanıdığını dile getiren Zubi, muhaliflerin, Cenevre-1 ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2118 sayılı kararının değiştirilmeden ve acilen uygulanmasını istediğini hatırlattı.

Zubi, Rusya'nın, Halep ablukasının ardından ABD ile anlaşarak BMGK kararlarını, devrimi vurmak ve emrivaki durumu dayatmak için kullanmak istediğini ancak muhaliflerin Halep'te ilerlemesinin söz konusu planları engellediğini kaydetti.

Her türlü silaha ve Rusya'nın hava desteğine sahip rejim ordusu, İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı çeşitli milislerin Halep'in bazı mahallelerine uyguladığı ablukanın 6 ay sürdüğüne değinen Zubi, muhaliflerin, rejimin en önemli ve en güçlü kalelerinden birine sadece 5 günde hakim olduğunu vurguladı.

Zubi, söz konusu zaferin, muhalefetin birleşmesinden dolayı elde ettiği büyük gücü ortaya koyduğunu ve başka zaferlerin başlangıcı olacağını söyledi.

HALEP'İN BÜTÜNÜNÜ KURTARMA HEDEFİ

Halep savaşına katılan en büyük muhalif gruplardan Ceyşu'l-Mucahidin'in komutanı Yarbay Muhammed Bakkur da muhaliflerin kontrolünde bulunan Halep'in doğu mahallelerine uygulanan ablukayı kırma operasyonunun yüksek hassasiyet ve planlamaya göre icra edildiğini dile getirerek, sonraki aşamanın, Halep'te rejimin kontrolündeki bölgelere sızmayı ve ikmal yollarının kesilmesine yönelik eylemleri içereceğine dikkati çekti.

Halep'te rejime bağlı güçlerin, başta güneyden olmak üzere birkaç bölgeden kuşatıldığını belirten Bakkur, rejimin, Halep'te kontrolü altında olan bölgelere ulaşan tek ikmal yolu kaldığını ifade etti.

Bakkur, sonraki aşamada rejimi Halep'te kuşatma altına almayı, bir sonraki aşamada ise Halep kentinin tamamını kontrol altına almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Rejimin kontrolündeki bölgelerde yaşayanlara, rejim ve müttefiki mezhepçi milislerin yaptığı gibi oturdukları bölgeleri işgal etmek istemedikleri, aksine kendilerini rejimden kurtarmayı amaçladıkları sözünü veren Bakkur, dini ve mezhebi ne olursa olsun elleri kana bulaşmayan herkesi koruyacaklarını bildirdi.

Haber Ara