Dolar

32,2464

Euro

34,7788

Altın

2.457,76

Bist

10.335,58

Suriyeli muhalifler: Esed'i ABD cesaretlendirdi

İdlib'de aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın kişinin zehirli gaz saldırısıyla hayatını kaybetmesiyle ilgili konuşan Suriyeli muhaliflerin Müzakere Heyeti Sözcüsü Farah Atasi, ABD’nin Esed’e karşı tereddütlü tavrının rejimi daha fazla katliam işlemesi için cesaretlendirdiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 13:38:17

Suriyeli muhalifler: Esed'i ABD cesaretlendirdi

Al Jazeera'ye konuşan Sözcü Farah Atasi, ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley'nin "(Suriye'de) önceliğimiz artık orada öylece oturup Esad'ı görevden indirmeye odaklanmak değil" şeklinde açıklamasını hatırlatarak, Esed'in bu mesaja paralel davrandığını ve savaş suçu işlemeye devam ettiğini söyledi.

Muhalif yetkili, Suriye'de 'terörle' mücadeleye odaklanacağını söyleyen ABD'yi eleştirdi ve Washington'u çifte standart uygulamakla suçladı:

"Trump yönetimine soruyorum, terör tanımınız nedir? Esed'in Suriye'de yaptıkları terör değilse, o zaman terör nedir? Açıklamanızla, utangaç ve ikircikli tutumunuzla Suriye rejimini cesaretlendiriyorsunuz ve ona yeşil ışık yakıyorsunuz."

Atasi, bugün düzenlenecek BMGK oturumundan beklentilerinin de olmadığını ifade etti.

BEYAZ SARAY, HEM ESED'İ HEM OBAMA'YI SUÇLADI

Beyaz Saray, Esed rejiminin İdlib'de düzenlediği kimyasal saldırı konusunda Hem Esed'i hem de eski ABD Devlet Başkanı Barack Obama'yı suçladı. Beyaz Saray konuyla ilgili olarak "Suriye'deki saldırı Obama yönetiminin zayıf politikalarının sonucudur" açıklamasında bulunmuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, “Beşar Esad Rejiminin haince yaptığı eylemler, bir önceki yönetimin zayıflığının ve çözüm üretememesinin bir sonucuydu. Başkan Obama, 2012 yılında kimyasal silah kullanımına karşı ‘kırmızı çizgi' adımının atıldı ve daha sonra bu konuda hiçbir şey yapılmadı” dedi. Spicer'a Trump'ın tepkisi sorulduğunda ise “Trump yönetimi bu konu hakkında ne yapacağını söylemedi fakat güvenlik konusu bugün görüşülecek” demişti.

Sözcü Spicer, geçen hafta yaptığı açıklamada “Esed konusunda, şu an bulunduğumuz nokta itibarıyla kabul etmek zorunda olduğumuz bir siyasi gerçeklik var” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Esed'in akıbetinin Suriye halkının elinde olduğunu söylemişti.

ABD BM Büyükelçisi Nikki Haley ise "(Suriye'de) önceliğimiz artık orada öylece oturup Esad'ı görevden indirmeye odaklanmak değil" ifadesini kullanmıştı.

Haber Ara