Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

Suriyeli muhalifler, bugün Ankara'da olacak

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Ankara'da Suriyeli muhalif grup temsilcileriyle bir toplantı yapacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 09:59:38

Suriyeli muhalifler, bugün Ankara'da olacak

Ajansların haberine göre görüşmede, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki zirvenin sonuçları ile Cenevre'de yeniden başlatılması öngörülen müzakereler ele alınacak.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Yalçın ile Suriye muhalefeti arasındaki toplantıya Müzakere Yüksek Kurulu (MYK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Enes Abde, Astana görüşmelerine katılan temsilciler ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Suriye Türkmen Meclisi başkanları katılacak.

Kaynaklar, bazı Dürzi, Nusayri şahsiyetler ve din alimlerinin de toplantıya katılacağını belirtti.

Görüşmede, Astana'daki toplantının sonuçlarının yanı sıra bu ay içinde BM'nin arabuluculuğunda İsviçre'nin Cenevre'de yeniden başlatılması öngörülen müzakereler üzerinde durulacağı belirtildi.

DE MİSTURA: MUHALİFLER TEMSİLCİ GÖNDERMEZSE BİZ SEÇERİZ

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura,1 Şubat'ta yaptığı açıklamada muhalefetin Cenevre'ye temsilci gönderememesi halinde temsilcileri kendisinin seçeceğini belirtmişti.

Bu açıklama, Suriyeli muhaliflerin tepkisini çekmişti.

Suriyeli muhaliflerin 2015'in sonunda oluşturduğu Yüksek Müzakere Heyeti (YMH) Başkanı Riyad Hicab, sosyal medya üzerinden “Muhalefet heyetini oluşturmak Mistura'nın işi değil. O müzakerelerin gündemini Cenevre-1 bildirisine göre belirlemekle ilgilensin” çıkışını yapmıştı.

Toplantıyla ilgili davetlerin 8 Şubat gibi yapılacağını ve muhalefetin tarih konusunda anlaşamaması halinde kendisinin delegasyonu belirleyeceğini bildiren De Mistura, "müzakerelerin mümkün olduğunca kapsamlı olmasını sağlamak" amacında olduklarını ve daha önce hiç olmadığı şekilde kadınların da dâhil edileceğini söylemişti.

YMH VE SMDK MOSKOVA TOPLANTISINI BOYKOT ETMİŞTİ

Türkiye ve Rusya'nın inisiyatifiyle gerçekleşen Astana görüşmelerinden sonra, Moskova, 27 Ocak'ta bazı Suriyeli muhalif isimleri davet ederek siyasi çözüm çabalarını masaya yatırmıştı. Suriyeli muhaliflerin en büyük şemsiye kuruluşu Yüksek Müzakere Heyeti ve SMDK, toplantıya davet edildiği halde katılmamıştı.
Moskova, Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerde muhalifleri temsil eden heyetin geniş kapsamlı olmasını istiyor ve YMH içinde yer almayan başka muhalif figürlerin de Cenevre'de masada olmasını istiyor.

Ancak YMH, kendilerini muhalif olarak tanımlayan bazı figürlerin rejim ile işbirliği yaptığını ve bu kişilerin Cenevre'de muhaliflerin temsilcisi olarak yer alamayacağını savunuyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara