Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suriye rejiminden halka IŞİD çağrısı

Suriye'de Esed yönetimi, IŞİD’in Haseke'ye saldırmasından sonra IŞİD'e karşı savaşmaları için Haseke'de yaşayanlara çağrıda bulunduğu öne sürüldü..

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-26 23:41:00

Suriye rejiminden halka IŞİD çağrısı

IŞİD'in Suriye'de rejim kontrolünde bulunan Haseke'ye saldırmasının ardından Esed yönetimi IŞİD'e karşı halkı savaşmaya çağırdı. IŞİD militanlarının Haseke saldırısında bir hapishaneyi ele geçirerek mahkumları serbest bıraktığı da iddia edildi.

Al Jazeera'ya konuşan güvenlik kaynaklarına göre, Esed rejimi İnformasyon Bakanı Umran Zubi, Haseke kentinin sakinlerini IŞİD'e karşı savaşmaları için çağrı yaptı. Suriye devlet televizyonuna konuşan Zubi, “Her erkeğe, silah taşıyabilen her genç kadın ve genç erkeğe IŞİD'e karşı oluşturduğumuz savunma cephesine katılması için çağrı yapıyorum” dedi.

IŞİD iki gün önce kuzeydeki Haseke'ye de geniş bir saldırı başlatmış ve iki bölgeyi ele geçirmişti. IŞİD güney tarafından intihar saldırısıyla girdiği Haseke'de onlarca rejim askerini de öldürdüğünü iddia ederken, rejim ise saldırıyı püskürttüğünü öne sürmüştü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, AFP'ye yaptığı açıklamada IŞİD'in en az bir intihar saldırısıyla şehre saldırı başlattığını söylemişti. Haseke'deki çatışmaların halen sürdüğünü belirten Abdülrahman, rejime bağlı 30 asker ile 20 IŞİD üyesinin öldüğünü ifade etmişti.

"HASEKE'DEKİ MAHKUMLAR ÇIKARILDI"

IŞİD, Haseke'ye başlattığı saldırının kapsamında, kentteki hapishaneyi ele geçirerek mahkumları serbest bıraktığını öne sürdü. Örgüt, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kentin merkezi hapishanesindeki mahkumlar serbest bırakıldı” ifadesini kullandı.

IŞİD 16 Haziran'da kritik Tel Abyad kasabasının kontrolünü kaybetmişti. YPG, ABD hava saldırıları eşliğinde IŞİD'i kasabadan çıkarmıştı.

Geçen yıl Eylül ayında Kobani'ye saldırıp şehrin yarısına kadar ilerleyen IŞİD, dört ay süren çatışmaların ardından peşmerge ve YPG tarafından kentten çıkarılmıştı.

Haber Ara