Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suriye'deki kimyasal saldırı mağdurları Almanya'da suç duyurusunda bulundu

Suriye'deki kimyasal silah saldırılarının kurbanlarını temsil eden avukatlar, Almanya Federal Başsavcılığına, Şam rejiminin muhalefetin kontrolündeki bölgelerde yüzlerce sivilin ölümüne neden olmakla suçlayarak suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 13:01:50

Suriye'deki kimyasal saldırı mağdurları Almanya'da suç duyurusunda bulundu

Almanya'da 600.000 Suriyeli bulunuyor ve yasalar dünyanın her yerinde insanlığa karşı suçların kovuşturulmasına izin veriyor.

Esad hükümetine karşı nadir bir yasal eylem alanı açıyor. Batılı güçlerin Suriye ile ilgilenmek için uluslararası dava açma girişimleri, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in muhalefetiyle engelleniyor.

Şam rejimi ise kimyasal silah kullandığını reddediyor.

Şikayetlerin yapıldığını doğrulamak için Almanya savcılığının bir sözcüsüne ulaşılamadı.

Han Şeyhun'daki olay kanıt gösteriliyor

Şikayetler, avukatların 2013'te Suriye'nin Guta kentinde ve dört yıl sonra Han Şeyhun'da sarin gazı gibi maddelerin en az 1.400 vatandaşı öldürdüğüne dair bugüne kadarki en güçlü fiziksel kanıt olarak tanımladıkları olaya dayanıyor.

Avukatlar, sözkonusu kanıtların Şam rejiminin kimyasal silah programı veya saldırıları gerçekleştirme planları hakkında bilgisi olan 17 hayatta kalan ve 50 sığınmacının ifadelerini içerdiğini söylüyorlar.

Şikayetlerin arkasındaki üç gruptan biri olan Açık Toplum Adalet Girişimi avukatı Steve Costas, "İddia makamı sonuçta Esad rejimi üyeleri için tutuklama emri çıkarmak için yeterli kanıt olduğu sonucuna varabilir. Bu, Suriyeli yetkilileri yargılamak için daha uzun bir süreçte büyük bir adım olacak" dedi.

El-Kuds el-Arabi

Haber Ara