Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Sur içerisinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Sur'da boş alan olsa dahi yapmış olduğumuz 506 konut, tescilli 347 adet yapı dışında hiçbir şekilde Sur içerisinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz.' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 23:05:43

'Sur içerisinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz'

 Diyarbakır'daki temaslarını sürdüren Bakan Murat Kurum, merkez Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı devam eden konut alanını gezdi.

Terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu zarar gören 6 mahalledeki inşaat ve restorasyon çalışmalarını inceleyen Kurum, daha sonra teröristlerce yakıldıktan sonra restore edilerek hizmete açılan Fatihpaşa Camisi'nde (Kurşunlu) incelemede bulundu.

Kurum, burada basın mensuplarına, Sur ilçesinde 506 konutun inşaatını tamamladıklarını ve kuralarını çektiklerini söyledi.

Vatandaşların 30 Ekim'e kadar sözleşmelerini yaptıklarında bu konutlarda oturabileceğini aktaran Kurum, "Tabii burada sadece vatandaşımız için konut değil, burada terör olayları sebebiyle zarar gören tescilli yapıların da restorasyonunu yapıyoruz. Yine bu eylemlerde zarar görmüş kiliselerimiz, camilerimiz, okullarımız, hanlarımız, hamamlarımız, bu bölgede ne kadar tescilli, korunması gereken yapı varsa aslına uygun bir şekilde inşasını gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Bu süreçten sonra Sur'da boş alan olsa dahi yapmış olduğumuz 506 konut, tescilli 347 adet yapı dışında hiçbir şekilde Sur içerisinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullanan Kurum, burayı tarihi değerleriyle, güzellikleriyle, kültürel değerleriyle aslına uygun şekilde inşa edip gelecek nesillere aktarmak istediklerini vurguladı.

Bölgedeki kültürel dokuya sahip çıkacak ticari üniteler de inşa ettiklerini anlatan Kurum, şunları kaydetti:

"Ticari ünitelerimizin de satışına yakın bir zamanda çıkacağız. Bunlardan bir kısmını ayıracağız ve bu ayırdığımız ticari üniteleri de şehirdeki gümüşçülük, tespihcilik, bakırcılık, puşuculuk gibi zanaatların devam etmesi adına Valiliğimize, YİKOB'umuza vereceğiz ve uygun şartlarda bunları kiralamak suretiyle bu el sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Kalan diğer ticari ünitelerimizi de açık ihaleyle ihaleye çıkıp inşallah burada hakikaten 7 gün 24 saati yaşayan ve insanların geldiğinde burada mutlu oldukları, huzurlu bir şekilde vakit geçirdikleri, isteyen vatandaşımızın kiliseye gittiği, isteyen vatandaşımızın camide namazını kıldığı, burada yeşil alanlarda çocuklarıyla gençler, kadınlarımızın vakit geçirebildiği bir alan haline gelecek."

Haber Ara