Dolar

32,4516

Euro

34,7543

Altın

2.435,48

Bist

9.915,62

Süleymani’nin ölümü İran, Batı Asya ve Dünya için ne demektir?

hindustantimes’te, “Süleymani’nin ölümü İran, Batı Asya ve Dünya için ne demektir?” başlıklı makalede, Süleymani’nin öldürülmesi ile ABD bir bilinmeyenler alanına girdiği; İran’ın ise hafife alınamayacağı öne sürülüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 09:47:54

Süleymani’nin ölümü İran, Batı Asya ve Dünya için ne demektir?

hindustantimes'te, “Süleymani'nin ölümü İran, Batı Asya ve Dünya için ne demektir?” başlıklı makalede, Süleymani'nin öldürülmesi ile ABD bir bilinmeyenler alanına girdiği; İran'ın ise hafife alınamayacağı öne sürülüyor.

hindustantimes'te çıkan makale şöyle:

Cuma günü İran'ın önemli askeri figürü, Ayetullah'ın doğrudan himayesinde faaliyet gösteren, devletin güçlü İslam Devrim Muhafız Gücü (IRGC) Komutanı General Kasım Süleymani, Irak'ın başkenti Bağdat Havaalanı'nda ABD hava saldırısında bir başka üst düzey komutanla birlikte öldürüldü.

Bu, bölgenin son yıllarda kırılgan jeopolitik ortamındaki en önemli anlardan biridir.

Süleymani, IRGC'nin dış harekat kanadı olan Kudüs Gücünü yönetti ve İran'ın Suriye iç savaşına ve ötesine açılmasının mimarı oldu. Donald Trump yönetimi saldırıyı överken; İran ise intikam sözü verdi ve bölgede yaklaşmakta olan bir savaşın alarmlarını tetikledi.

Bu dramatik yükseliş, İran destekli milislerin Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğini ihlal etmesinden günler sonra gerçekleşti.

Bir hafta önce, 27 Aralık'ta İran destekli milisler, Kerkük'te bir ABD üssünü hedef alarak ABD birliklerini yaraladı ve Amerikalı bir personeli öldürdü.

Süleymani'nin ölümü, ABD ve İran arasında artan bir gerginlik döneminde ortaya çıkıyor; şimdi bir seçim yılına girmiş olan Trump, İran nükleer anlaşmasından çıkmak gibi önemli kararlar alarak İran'ı hem ekonomik hem de politik olarak izole etmeye çalıştı. Dahası, Trump, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin Ekim ayında Suriye'de ABD Ordusu tarafından öldürülmesiyle ilgili yorumlarda gösterildiği gibi, orta basamaktan ziyade yüksek profilli isimlerin peşinden gitmeyi tercih ettiğini gösterdi.

Ancak ABD, Süleymani'nin öldürülmesi ile Tahran ile olan ilişkilerinde bilinmeyen bir alana girdi. Süleymani sadece IRGC'nin lideri değildi, aynı zamanda geçtiğimiz birkaç yıl içinde İran yönetiminde ve toplumunda saygın ve son derece güçlü bir figür haline geldi.

2013 yılında The New Yorker'daki “Gölge Komutanı” adlı bir profili Süleymani'nin sahne arkasındaki güçlü bir figür olarak rolünü vurguladı. Suriye iç savaşında Şii gücünün baş lideriydi ve aynı zamanda geride kalan siyasi ve coğrafi boşluklarda İran'ın nüfuzunu genişletirken IŞİD'le mücadele politikası tasarladı.

Süleymani, Suudi Arabistan ve İsrail gibi düşmanların hemen yanında, İran'ın zorla yönetilen Suriye'deki Beşar Esad hükümetini desteklediğini ve Irak siyaseti etrafında kapsamlı bir nüfuz geliştirdiğini gördü.

Suriye'deki cephelere yaptığı seyahatler fotoğraf ve videolarda belgelendi ve ülkesine güçlü bir destek tabanı geliştirdiği için sosyal medyada geniş çapta dolaştı. İran'da, özellikle muhafazakarlar arasında popülerlik ve destek kazanırken, eylemleri de bölgedeki sayısız can kaybına neden oldu.

Bütün bunların arasında, Süleymani'nin öldürülmesi, Amerika ve Tahran arasında doğrudan silahlı bir çatışma ihtimalini güçlendirmektedir.

Suikast, İran politikasındaki bölünmeleri birleştirebilir ve hem ılımlılar hem de muhafazakarlar ABD saldırısını kınamaya yaklaşıyor. Süleymani'nin İran'ın gücünü bölgeye yayması konusundaki gündem aslında daha da güçlenebilir.

Süleymani'nin öldürülmesi Tahran'da misilleme yapma kararlığına dönüştü. İran için bu doğrudan bir Amerikan savaş ilan olabilir.

Demokratlar ve diğer iç siyasal gelişmelerle ve suçlamalarla karşı karşıya kalan Trump yönetimi, Bağdat ve Süleymani gibi ulusal güvenlik başarıları sayesinde bu yıl yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanlığına daha fazla destek sağlayabilir.

Bağdat büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, Obama yönetimi döneminde ABD büyükelçisinin öldüğü 2012 yılında Libya'daki Bingazi'ye yapılan saldırıya benzemeyen bir saldırı gibi karşılaştırmalar, Trump'ın aradığı ve şimdi başarıyla tasarladığı duruş olabilir.

Bununla birlikte, bakışlar farklıdır. İran, aksine algılara rağmen, yerleşik esnekliğe, tecrite rağmen kanıtlanmış hayatta kalma içgüdülerine ve yetkili bir orduya sahip bir devlettir.

Süleymani'nin öldürülmesi bölgesel güvenlik ve ekonomik kaygılarla birlikte ham petrol fiyatlarına, Basra Körfezi'indeki büyük petrol ve ticaret yollarına küresel yansımaları olacaktır.

https://www.hindustantimes.com/analysis/what-soleimani-s-death-means-for-iran-west-asia-and-the-world/story-

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

 

Haber Ara