Dolar

32,3352

Euro

35,0901

Altın

2.234,39

Bist

8.733,32

Süleyman Soylu

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kimdir? Türk siyasetçi, bürokrat Süleyman Soylu kimdir? Süleyman Soylu kaç yaşında?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-11 20:39:42

Süleyman Soylu

Süleyman Soylu 21 Kasım 1969 senesinde İstanbul'da doğdu. Aslen Trabzon'un Of ilçesinin Çamlıköy meskenindendir. İlk ve orta eğitimini İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde tamamlayan Soylu, Plevne Lisesi mezun oldu.

Süleyman Soylu üniversitede eğitimini gördüğü İşletme bölümüne Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde başladı. Daha sonra işletme eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde devam etti.
Kariyer hayatına ilk adımı 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'da attı. Burada aracı kurumlarda çalışma hayatına atıldı ve Soylu 1989 yılında arkadaşlarıyla şirket kurdu. Soylu daha sonra 1995 yılında sigorta şirketini kurdu. Siyasi yaşamının yanında ticari çalışmaları devam eden Soylu Hamdiye Soylu ile evlendi.

SİYASİ HAYATI

Süleyman Soylu ilk siyasi kariyerine 1987 yılında İstanbul'da Gençlik Kolları'nda başladı. İl ve ilçe gençlik başkanlığı yapan Soylu 1995 ve 1996 yıllarında Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaptı. Soylu daha sonra 1992-2002 yılları arasında İstanbul İl Başkanlığı görevini icra etti.

Aile geleneğinin ağır bastığı merkez sağ Doğru Yol Partisi'nin Gençlik Kolları'nda çalışmalara başladı. İstanbul'da 1999 yılında İstanbul İl Başkanlığı görevini yerine getirdi. Bu dönemde İstanbul Milletvekili olan Tansu Çiller'in gözde genç siyasetçilerinden oldu.

Doğru Yol Partisi'nin 2007 yılında ANAP'la birleşme çabaları sonuçsuz kaldı ve barajı geçemedi. Partiden istifa eden Mehmet Ağar'ın istifa etmesi üzerine olağanüstü genel kurulun 3. Turunda Süleyman Soylu 529 oy alarak genel başkanlığa seçildi.

Soylu, 2008 yılında Nevval Sevindi ve Refaiddin Şahin 'inde aday olduğu genel başkanlığa yeniden oynadı. Süleyman Soylu Demokrat Parti'nin 9. Olağan Kongresi'nde 922 oy alarak genel başkan yeniden seçildi.

2002 yılında genel seçimler öncesi milletvekili adayı oldu ve 2007 yılında Demokrat Partisi'nin genel başkanı oldu.1 yıl Demokrat Parti Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

2009 Yerel Seçimleri öncesinde 2007 Genel Seçimleri'nde aldıkları 5.7'lik oy oranının üstüne çıkma hedefi olduğunu dile getiren Soylu başarısız olursa seçimden çekileceğini söyledi. Yerel seçimlerde il genel meclisi oylamasında partisi % 4 oranında oy aldı.

Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim, sözümü tutarım” diyerek istifa edeceğini ve aday olmayacağını açıkladı. Fakat parti tabanının ısrarlarına daha fazla dayanamayan Soylu 12 Mayıs'ta tekrar aday olacağını açıkladı.

Süleyman Soylu, 2009 yılında 5. Olağanüstü Büyük Kongre'de istifa ettiğini duyurdu. Ülke çapındaki sivil toplum örgütlerinden gelen davetlerle konferans ve panel düzenleyen Soylu 2010 yılı referandumunda “evet” tercihini anlatmak için kolları sıvadı.

12 Eylül Referandumu öncesinde anayasa değişikliği paketinin Türkiye'deki demokrasiye katkısını ifade eden Soylu demokratikleşmek için hayati bir öneme sahip olduğu mesajını verdi. Soylu'nun referanduma destek olmasının ardından Hüsamettin Cindoruk'un genel başkan olduğu Demokrat Parti'den ihraç edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu aktif siyaset yaptığı dönemde Süleyman Soylu' ya Ak Parti'ye katılma çağrısı yapıldı. Süleyman Soylu 5 Eylül 2012 tarihinde gerçekleşen AK Parti Genel Merkezi'nde genişletilmiş grup toplantısında düzenlenen törenle resmi olarak AK Parti'ye katıldı.

2012 yılında Ak Parti MYK'ya seçilen Soylu, ardından Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. MYKY üyeliğinin ardından Soylu, AR-GE'den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

Aktif bir siyasi yaşamı olan Soylu'nun bir sonra ki görevi Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı oldu. Süleyman Soylu 2018 yılında yapılan Milletvekili Genel Seçimleri'nde 27. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili seçildi.

Soylu 64. ve 65. Hükümetlerde “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı” olarak görev yaptı. Akabinde 2016 yılında 65.ve 66. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yapan Soylu'nun 1994 yılından beri faaliyet gösteren bir aile şirketi var.

SÜLEYMAN SOYLUNUN İSTİFASI

Tüm dünyayı 2020 yılında etkisine alan Covid 19 salgını nedeniyle hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasağın 31 ilde ilan edilmesinin ardından halk marketlere ve alışveriş merkezlerine akın etmişti. Yaşanan gerilim ve virüsün pik yapmasının doğurduğu endişe sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.

Soylu, 12 Nisan 2020 yılında yaşanan izdihamı iyi yönetemediğini ileri sürerek istifa etmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu istifayı kabul etmedi. Bir kız bir erkek babası olan Süleyman Soylu, Hamdiye Soylu ile evli olup İçişleri Bakanlığı görevine devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

Haber Ara