Dolar

32,3298

Euro

34,7155

Altın

2.436,58

Bist

10.006,56

'Sudan'da darbeciler Trump ile görüşebilmek için Kanadalı lobi şirketine ödeme yaptı'

Sudan'da yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi, Trump ile görüşmek için çabalıyor. Bu kapsamda darbecilerin Kanadalı bir lobi şirketine 6 milyon dolar ödediği iddia ediliyor. Şirket, eski bir İsrail istihbarat subayı tarafından yönetildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-28 16:29:54

'Sudan'da darbeciler Trump ile görüşebilmek için Kanadalı lobi şirketine ödeme yaptı'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Sudan'da 30 yıllık Ömer El Beşir iktidarını deviren ve yönetimi halen sivillere devretmeyen Askeri Geçiş Konseyi'nin ABD Başkanı Donald Trump ile görüşebilmek için Dickens & Madson isimli Kanadalı lobi şirketine ödeme yaptığı iddia edildi.

The Globe and Mail Afrika Büro Şefi Geoffrey York'un imzasıyla yayınlanan makalede konuya ilişkin belgelere ulaşıldığı, anlaşmanın 7 Mayıs'ta imzalandığı ve ödenen paranın 6 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Makalede yapılan anlaşma için "Sudan'daki askeri meclisin imajını parlatma çabası" ifadeleri kullanıldı.

ANLAŞMA NELERİ İÇERİYOR?

Belgelere göre Sudan rejimi şirketin güvenlik güçleri için ekipman ve petrol için yatırımcı bulmasını istiyor. Ayrıca Trump ile bir toplandı ve Rusya ve Suudi Arabistan ile de ilişkilerin düzeltilmesi konusunda yardımcı olmasını istiyor.

Anlaşma metninde şirketin sunacağı hizmetler için şu ifadeler kullanılıyor:

- "Sudan Cumhuriyeti'nin meşru geçiş önderliği olarak tanınmanızı sağladığınızdan ve konseyiniz için denetleyici bir rol oluşturduğunuzdan, siyasi hedeflerinizin faydalı gelişimi için politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına yardımcı olmak."

- "Kıdemli Rus ve diğer siyasi isimlerle toplantılar düzenlemeye çalışmak."

- "Amerika'dan finansman bulmak."

- "Eğer kabul edilirse Libya'daki Halife Hafter'in askeri teçhizat konusunda yardım etmesini sağlamak."

KANADALI ŞİRKET DAHA ÖNCE MUGABE ve HAFTER'E DE HİZMET VERDİ

Makalede Dickens & Madson isimli Kanadalı şirketin daha önce Zimbabve'yi 27 yıldır yöneten Robert Mugabe ve Libya'da BAE destekli General Halife Hafter'e hizmet verdiği hatırlatıldı. Şirket daha önce Orta Afrika Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanı François Bozize'yle de çalışmıştı.

SÖZLEŞMEYE İMZA ATAN SUDANLI İSİM: HEMETİ

Şirketin Sudanla olan sözleşmesinde imzası bulunan isimse namı diğer Hemeti. Yani General Muhammed Hamdan Dagalo. Dagalo, Sudan Askeri Geçiş Konseyi'nin Başkan Yardımcısı olarak tanınıyor. Eskiden Janjaweed olarak bilinen paramiliter grup Hızlı Destek Güçlerinin (RSF) komutanı olarak görev yapan Hemeti'nin adını duyuran olaysa darbenin ardından yönetimin sivillere devredilmesini isteyen Sudanlı göstericilere kanlı müdahale emrini vermesi.

Askeri Geçiş Konseyi, Arap dünyasındaki ayaklanmaları dünya gündemine taşıyan Al Jazeera televizyonunun Hartum ofisini kapatmış ve basın ekibini ülke dışına çıkarttıktan kısa süre sonra (4 Haziran) kanlı bir müdahaleye imza atmıştı. Ölü sayısının 100'ün üzerinde olduğu belirtilmişti.

47
General Muhammed Hamdan Dagalo (Hemeti) (önde)

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMADI

Makalede şirkete ulaşılmaya çalışıldığı fakat İsrailli Ari Ben Menashe'nin seyahate çıktığı, bu sebeple soruları cevaplayamayacağı cevabının alındığı kaydedildi.

45_5
Ari Ben-Menashe

İSRAİLLİ İSMİN KİRLİ GEÇMİŞİ

Kanadalı şirketin başındaki isim İsrailli Ari Ben-Menashe, 2011 yılında Kanada İstihbarat Teşkilatı Komite başkanı Arthur Porter'ın istifasına yol açan bir skandalda rol oynamıştı. Haberlere göre Ben-Menashe, Porter ile Sierra Leone'de köprü, baraj, feribot gibi konuların ve diğer altyapıların geliştirilmesi adına Rusya'dan 120 milyon ABD doları tutarında fon aramak için ticari bir anlaşma imzalamıştı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Porter istifa etti.

İran doğumlu Ari Ben-Menashe'nin, ‘askeri istihbarat ajanı' olarak çalıştığı İsrail'den 1990'ların başında Kanada'ya sığındığı belirtiliyor.

Haber Ara