Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'e göre protestolar iktidarda değişime yol açmayacak

Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Darfur'daki mitingde,Sudan'ı yaklaşık bir aydır sallayan protestoların güç değişikliğine yol açmayacağına dair güvence verdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-14 17:42:46

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'e göre protestolar iktidarda değişime yol açmayacak

TIMETURK | ÇEVİRİ

1989'da ki darbeden sonra ülkeyi yönetmeye başlayan Sudan Devlet Başkanı Beşir, bölgedeki ilk hükümet karşıtı protestoların ardından Güney Darfur'un eyalet başkenti Niyala'daydı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü kez aday olan 75 yaşındaki Beşir, "Gücün tek bir yolu var, o da oy sandığı ve 2020'de Sudan halkı onları kimin yönetmesi gerektiğine karar verecek" dedi.

Sudan'ın birçok düşmanının olduğunu ve bu düşmanların, ülkede istikrar ve güvenliği bozmaya çalıştığını söyledi.

BM'ye göre, Sudanlı güçler ve etnik azınlıklardan oluşan isyancılar arasındaki çatışmalar 2,5 milyon kişiyi yerinden ederek 300.000'den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Ömer El Beşir'e bu bölgedeki soykırım ve savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden tutuklama emri çıktı.

Sudan'daki mevcut protesto hareketi, hükümetin ekmek fiyatını üçe katlama kararının ardından 19 Aralık'ta başladı.

Pazar günü çevik kuvvet polisiHartum'da, hükümet karşıtı bir gösterinin yanı sıra başkent Niyala ve Al-Facher'deki mitingleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Resmi bir rapora göre, hareketin başlamasından bu yana yirmi dört kişi öldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü en az 40 kişinin öldüğünü bildirdi.

Kaynak: AFP

Haber Ara