Dolar

32,4430

Euro

34,7292

Altın

2.436,69

Bist

9.915,62

Sri Lanka Müslümanlarından; ID MÜBAREK

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-06 13:25:49

Sri Lanka Müslümanlarından; ID MÜBAREK

İHH'nın ramazan çalışmalarına destek vermek üzere Sri Lanka'dayız.

Rivayete göre, Hz Adem cennetten geldiği için yine cennete benzer bir yere;Serendib'e indirilmiştir. Vaktimiz olmadığı için Serendib adasına gidip gerçekten cennet benzeri bir yer olup olmadığını görme imkanımız olmadı tabi.

Hint okyanusunun incisi olarak kabul edilen Sri Lanka'da 20 milyon nüfus yaşıyor. Bunun yüzde 70'i Budist, yüzde 12' si Hindu ve yüzde 10'u ise Müslümanlardan oluşuyor.

2 milyon civarında olan Müslüman nüfus, genelde kırsalda ve fakirlik seviyesinin altında yaşıyor.

Esasen ülke ekonomisi de oldukça kısıtlı ve nüfusun yüzde 25'i çok fakir. Kıymetli mihmandarımız Refik ağabeyimizle hesapladığımızda asgari ücretin 100 dolar civarında olduğunu anlıyoruz.

Kırsalda ziyaret ettiğimiz köy ve kasabalarda sohbet ettiğimiz pek çok kadın Dubai, Kuveyt gibi ülkelere işçi olarak çalışmaya gitmiş. Ancak bu durumun kendilerine bir katkısı olmadığı yaşam şartlarından anlaşılıyor ne yazık ki.

Müslümanlar azınlık olmasına rağmen önceleri yaşadıkları sıkıntıları yaşamıyorlar. 2014 yılında “fundamantalist budistler tarafından” Müslümanlar öldürülmüş ve bir hayli kargaşa yaşanmış. Ancak şu anki hükümetin ülkede hiçbir ayrım ve şiddete izin vermediğini ifade ediyor Refik Ağabeyimiz..

Sri Lanka 9 eyalet ve 25 şehirden oluşan Demokratik ve Sosyalist bir Cumhuriyet. Müslümanları temsil eden SCMS (Srilanka Muslim Kongresi) Partisi faaliyetlerini sürüdüryor. Parlamentoda 21 Müslüman Millet Vekili bulunuyor. Ayrıca Müslümanların kurduğu ve devletin onayladığı bir din yüksek kuruluna bile sahipler.

Sri Lanka'da Müslümanlar azınlık olmalarına rağmen pek çok hakka sahipler. Ülkede Devlete ait Müslümanlar için açılmış okulların yanı sıra Müslümanların da kendi açtıkları eğitim kurumları mevcut.Resmi Üniveriste ve medreselerde İslami ilimler okutuluyor..

2 Milyonluk Müslüman nüfusun beslendiği manevi kaynak Kur'an ve Sünnet çerçevesinde olup, tebliğ cemaati, cemaati İslami, ihvan ve selefi ekollerden de etkileniyor. Ancak bu farklı ekollere mensup Müslümanların arasında her hangi bir ihtilaf ve fitne yaşanmıyor.

Hatta din işlerini yürüten Cemiyetü'l Ulema'nın bütün mezhep ve ekolleri çatısı altında toplayan bir otorite olduğu ifade ediliyor. İslami hareketler ise bu yapının altında temsil ediliyor ve Cemiyetü'ül Ulema içerisinde her bir ekolden yönetici bulunuyor.

Müslüman nüfusun giderek artış gösterdiği ülkede en büyük problem yoksulluk. Müslümanlar devlet kademelerinden ziyade ticaret ve kırsalda çiftçilikle geçiniyor ve açıkçası kırsal bölgeler yardıma muhtaç durumda.

İHH Sri Lanka'da Serendib Foundation üzerinden yardım faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ciddiyeti, çalışmalarındaki profesyonellik ve hassasiyeti ile hayran kaldığımız kurumun yöneticileri de gerek manevi yönden donanımlı, eğitim düzeyi yüksek ağabeylerimizden oluşuyor. Bunlardan biri olan Refik Ağabeyimiz bizi kendisine ve çalışma şekline hayran bırakıyor doğrusu.

Başkent Colombo'dan başlayarak Müslümanların yaşadığı bölgelere uzun yolculuklalar yaparak ziyaretlerde bulunduk. Palathurai, Mawakulam,Nikaweratiya,Bandokosweta toplamda 1910 çuval kumanya dağıtımı gerçekleştirdik. Hemen her akşam bir bölgede 500'er kişilik iftarlar düzenlendi ve mümkün olduğunca yetimlerimizin olduğu iftarlara iştirak ederek “kutsal emanetlerimiz” ve aileleri ile sohbet eşliğinde iftarlar yaptık.

Diyebilirim ki beş gün içerisinde toplamda 4050 civarında kardeşimizi iftar soframıza konuk ettik.Tenimizn rengi,dilimiz,göreneklerimiz çok farklı da olsa hiçbir yabancılık hissetmeden her bireri ile konuşup kaynaşma imkanı bulduk

Görünen o ki, İHH Allah Resulünün “aranızda selamı yayın ve ikramı artırın” tavsiyesi üzerinden muazzam kardeşlik köprüleri inşa etmiş.

Keza, Sri Lanka'da 1490 yetimin sponsorluk sistemi ile himaye ediliyor olması da bu kardeşlik köprülerinin geleceğinin İslam ümmetinin çocukları ve gençleri üzerinden devam edip yürüyeceğine işaret ediyor.(bi iznillah)

Yerel dil olarak “tamil”ce konuşan kardeşlerimizin arasına dalıp tek tek sarılıyorum ve bazen Arapça, bazen İngilizce çoğu kez de beden dili ile muhabbet ve kardeşliğin tadına varıyorum.

Kardeşlerimiz ”nereden geldiğimizi” sorduklarında “Türkiye” diyoruz. Önce bilemiyor öyle boş boş bakıyorlar, ardından “Osmanlı hilafet” dediğimizde sevinçle tekrar boynumuza sarılıyorlar.

Öğreniyoruz ki hilafet ve Osmanlıya dair unutulmayan bir muhabbete sahipler. Üstelik bu muhabbetten kaynaklı soyadı “efendi” olanların toplumun içinde hürmet gördüğüne şahit oluyoruz.

Hele de yetimlerimiz ve aileleri ile gerçekleşen buluşmalarımızda yavrularımızı bağrımıza basarken -Türkiye'deki kardeşlerinin- desteği ile hazırlanan bayramlık giysi ve harçlıklarını aldıklarında gösterdikleri sevinç ile adeta mest oluyoruz.

O anlarda daha iyi anlıyoruz ki, yetimin yüzünde tebessüm, bakışında umut olabilmek dünyadaki her şeye bedeldi doğrusu.

İslam coğrafyalarının hemen her bölgesine uzanan bu kardeşlik köprüleri elbet sadece tanışmak ve yardımlaşmak değil, esasen insanlığın geleceğini-yeniden- inşa edecek bir medeniyetin de temellerinin atılmasına öncülük ediyor.

Anlayacağınız İHH Ekipleri ve gönüllüleri bu ramazanda her ramazan olduğu gibi tüm coğrafyalarımızda kurulan kardeşlik köprüleri üzerinden birbirilerine ulaşarak, kardeşliğin ve paylaşmanın bereketini yaşadı.

Ve her bir coğrafyadan diğerine ve nihayet Türkiyeli kardeşlerine “ıd mübarek” seslenişi ile kardeşliğin selamı taşındı.

Bayramımız mübarek olsun, ey Muhammet (s.a.v)Ümmeti!.

Ve bu ramazan seninle daha bir güzeldi İHH

 

Haber Ara