Dolar

32,4433

Euro

34,7450

Altın

2.439,80

Bist

9.915,62

Soylu: 'Bu PKK'nın Allah belasını versin' diyeceksiniz

İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerinin ele alındığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile HDP'liler arasındaki tartışmalar damga vurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-27 17:48:57

Soylu: 'Bu PKK'nın Allah belasını versin' diyeceksiniz

Soylu: 'Bu PKK'nın Allah belasını versin' diyeceksiniz

Komisyonda söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, sendikalı işçilerin Ankara'ya yürümesine izin verilmemesini eleştirerek, "Dün kadınlara su sıkıldı. Terörist mi onlar" diye tepki gösterdi.

Bakan Soylu, "Onlar terörist değil de senin arkadaşların terörist. Dağda hakkını savundukların terörist" dedi.

Süleyman Soylu, Van'da askerlerin köylüler Osman Şiban ve Servet Turgut'a işkence yaptıkları iddialarının soruşturulduğunu söyledi.

Soylu, soru ve eleştirileri yanıtlarken de HDP'li milletvekillerinin sürekli kendisine laf attığını belirterek, "Bir tek cümle söyleyeceksiniz, 'Bu PKK'nın Allah belasını versin' diyeceksiniz. Allah'ınızı seversiniz bir tek cümle, başka bir şey istemiyoruz sizden" dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir'in, "Böyle deyince her şey bitiyor mu?" diye karşılık vermesi üzerine Soylu, "Evet, her şey bitiyor. Hadi bir deyin. Bakalım bitiyor mu, bitmiyor mu? Arkadaşlarınızın Kandil'e gittiği zaman hangi muameleyle karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Biliyorum, isterseniz anlatayım" karşılığını verdi.

Komisyon Başkanı Yılmaz'ın uyarısı üzerine tartışma yatıştı.

Soylu'dan helikopterden atılma iddiasıyla ilgili açıklama

Bakan Soylu, milletvekillerinin sorusu üzerine geçen Eylül ayında, Van'da Servet Turgut'un ölümüyle, Osman Şiban'ın ağır yaralanmasıyla sonuçlanan helikopterden atarak işkence iddiaları ile ilgili olarak ilk kez konuştu.

Olay günü yapılan operasyona 3 askerin yaşamını yitirdiğini belirten Soylu, Servet Turgut'un, çatışmanın yaşandığı yerin 200-300 metre yakınında olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Servet Turgut olayın olduğu yerde. Kovalamaca, hafif darplaşma oluyor. Ardından 'Ben değilim, bu adamlara ev sahipliği yapan Osman Şiban'dır' diyor. İlk Osman Şiban'ın ismini o veriyor. Sonra Osman Şiban'ı alıyorlar. İlk helikopterle 3 şehidimiz gidiyor. Başka bir helikopterle 2 terörist gidiyor. En son terörist, Servet Turgut ve Osman Şiban da üçüncü helikopterle naklediliyor."

_115669841_gettyimages-1229777520

İşkence iddialarıyla ilgili soruşturma

Servet Turgut ve Osman Şiban'ın helikopterden atıldığı iddiasının doğru olmadığını belirten Soylu, helikopterden atma iddiasının "akıllara ziyan" olduğunu söyledi.

İşkence iddialarıyla ilgili idari ve adli soruşturmanın mülkiye müfettişleri tarafından sürdürüldüğünü kaydeden Soylu, "Ama bilesiniz ki yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş. Milis oldukları ve bunlara yardım ve yataklık yaptıkları apaçık ortadaki bir meseleyi böyle ortaya koyuyorum. Bakın, hüküm de vermiyorum. Olayın sonrası için bir hüküm vermedim" görüşünü dile getirdi.

Soylu, söz konusu olayla ilgili açıklama için neden 2 ay beklediği yönündeki soruya ise "Hastaydım" cevabını verdi.

Haber Ara