Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sosyal medyada 'Susamam' tartışması: Sosyal sorunlara dikkat mi çekiyor, eleştirdiği linç kültürünü kendisi mi yaşatıyor?

Rapçi Şanışer'in son şarkısı 'Susamam' sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Destekçileri ve eleştirenleri hızla artan şarkı gündemdeki yerini korurken konuya ilişkin şarkıya katkıda bulunan isimlerden de açıklamalar gelmeye devam ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-08 15:21:23

Sosyal medyada 'Susamam' tartışması: Sosyal sorunlara dikkat mi çekiyor, eleştirdiği linç kültürünü kendisi mi yaşatıyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Rapçi Şanışer'in 17 rapçinin desteğiyle hazırladığı son şarkısı "Susamam" sosyal medyada gündeme oturdu.

Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle gibi isimlerin katkılarıyla hazırlanan şarkı, adalet, özgürlük, eğitim, kadına ve hayvana yönelik şiddet, trafik kazaları, rüşvet, doğa tahribatı gibi konuları işliyor.

Youtube'a yüklendiği andan itibaren milyonlarca kez dinlenen ve indirilen şarkı kısa sürede Youtube Music uygulamasında ikici sıraya yükseldi.

Bunun en önemli sebebiyse şarkıyı beğenen ve paylaşanlar kadar eleştirenler de olmasıydı.

Twitter'da tartışarak şarkıyı Trend Topic, haline getiren taraflar, şarkıda yer alan isimlerin açıklama yapmasına sebep oldu. Bazı isimlerse yaptıkları paylaşımlar sebebiyle sosyal medyada lince maruz bırakıldı. Aralarında paylaşımlarını silip tekrar açıklama yapanlar oldu.

İşte ayrıntılar:

ŞARKI NEDEN ELEŞTİRİ ALDI?

"Susamam" isimli şarkı; gündeme oturmasının ardından yoğun devlet eleştirisi, asker, polis, zabıta gibi devlet görevlilerinin düşmanlaştırılması, şikayet edilen bazı konulardan direkt olarak PKK terör örgütü sorumluyken, PKK'nın söz konusu rapçiler tarafından hedef alınmadığı gerekçeleriyle eleştirildi.

"ORMAN YANGINLARINDAN ŞİKAYET EDİP, ORMANLARI YAKAN PKK'DAN SÖZ ETMİYORLAR"

Tepki gösterenler PKK'nın eleştirilmediği noktalardan biri olarak "doğa tahribatı" konusunun işlendiği bölümü işaret ediyor. Şarkıda genel olarak doğa tahribatına ilişkin eleştiriler yapılırken PKK, dolaylı ya da dolaysız eleştirilmiyor. Bu noktanın çok dikkat çekmesinin sebebiyse son birkaç aydır orman yangınlarının Türkiye gündemini meşgul etmiş olması.

PKK'ya bağlı olduğu bilinen "Ateşin çocukları insiyatifi" Ağustos ayında yaptığı açıklamayla onlarca orman yangınını üstlenmişti. PKK'nın üstlendiği yangınları görmek için TIKLAYINIZ.

DİYARBAKIR ANNELERİ YER ALMIYOR

Öte yandan şarkının eleştirilmesinin sebeplerinden biri de son haftalarda Türkiye gündemine oturan ve HDP binası önünde dağa kaçırılan çocukları için nöbet bekleyen Diyarbakırlı ailelerin yer almıyor olması. Aileler, HDP'nin resmi görevlileri tarafından, resmi belediye araçları vasıtasıyla çocuklarının dağa kaçırıldığını belirtiyor. Fakat "#Susamam" şarkısında HDP'ye yönelik bir eleştiri yer almadığı gibi PKK'nın gençleri dağa kaçırmasına ilişkin bir eleştiri de yer almıyor. HDP aracılığıyla dağa kaçırıldığı iddia edilen çocukların çoğunun 18 yaşından küçük olduğu belirtilirken, bu çocuklar, şarkıdaki "çocuk hakları" bölümünde de kendilerine yer bulamıyor.

RAPÇİ MİRAC LİNÇ EDİLDİ

"#Susamam" şarkısının 14 dakika 55 saniyelik klibinde "#sokak" bölümünü seslendiren rapçi Mirac, şarkının yalnızca Ak Parti'yi eleştirdiği, PKK ve FETÖ gibi yapıları hedef almadığı iddiaları sonrasında bir açıklama yaptı.

"HDP ve FETÖ BAĞLANTILI KİŞİLERİN PAYLAŞMASINDAN RAHATSIZIM"

Rapçi Mirac, bu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"SÖYLEMEM GEREKİR. Şarkıda bulunan bir kişi olarak ve tamamen yoksulu, yetimi, mülteciyi, sokağı anlatan biri olarak aşırı uç siyasi kesimlerin, HDP ve FETÖ bağlantılı kişilerin şarkıyı paylaşmasından ve bundan nemalanmasından aşırı rahatsızlık duyduğumu belirtmeliyim.”

Mirac, bir sonraki tweetinde ise, “HDP yerine PKK demek daha doğru olacak sanırım, sonuçta HDP hâlâ aktif siyaset yapan bir parti…” ifadelerini kullandı. Fakat bu düzeltme de linç edilmesini engelleyemedi. Rapçi Mirac, yoğun eleştiri ve saldırı içerikli tweetlerin ardından bu paylaşımını sildi.

KhEeV_1567883557_3872

"TEHDİT ve BASKILARINIZI ÜZERİMDEN ÇEKİN"

Bu paylaşımların ardından tehdit ve ağır hakaretlere maruz kaldığını belirten Mirac, bir video yayınlayarak tekrar açıklama yaptı. İşte o açıklamaları:

Mirac'ın açıklaması şu şekilde:

"Benim sözlerim yalnızca kendimi bağlar. Şarkıda yer aldığım 30 saniye boyunca 15 yıldır zaten anlattığım manevi, vicdani konuları ele aldım. Bunlar yoksulluk, sokak, yetim hakkı, mültecilik ve zorbalık gibi konulardır. Hiç kimsenin beni hiç bir "siyasi" kalıba, tarafa ve görüşe yerleştirmemesini rica ediyorum. Zira şarkı sözlerimden siyasi bir çıkarım yapmanız da mümkün değil. Ben proje aşamasında benden istendiği gibi rap müziğin ruhuna uygun olarak toplumsal sorunları ele aldım ve müzik hayatım boyunca hakikat kabul ettiklerimi anlatmaya devam edeceğim. Şarkıdaki 20 kişinin aynı siyasi, dini, ideolojik vs görüşe sahip olması zaten mümkün olamaz, bu sebeple herkesin söylediği söz ve attığı tweetler kendisini bağlar. Benim attığım tweetler de beni bağlar, bunları projenin bütününe ya da oradaki insanlara da mâl etmeyiniz. Şarkının adı susamam değil miydi? Bu yüzden hakikat bildiğim hiç bir şeye susmayacağım. Bu ister bir şarkı ister bir tweet olsun. Mesela vicdan sahibi bir insan olarak doğuda katledilen canlara nasıl susabilirim? Ya da bundan sonra göreceğim ve dile getirmek istediğim başka bir haksızlığa, zulüme. Hayır susmam, susamam. Attığım twitle Kürt vatandaşları ve herhangi bir partinin oyverenlerini kırmak gibi bir niyetim, düşüncem asla yoktu. Kırdığım tüm iyi insanlardan özür dilerim. Ben de özgür bir insan olarak bazı partilere ve ideolojilere uzak durma ve doğru bulmama hakkımı kullanabilirim. Şimdi tehdit ve baskılarınızı üzerimden çekin ve beni özgür, insan haklarımla başbaşa bırakın. Kamuoyuna saygılarımla."

ŞANIŞER'DEN AÇIKLAMA

Yaşananların ardından Rapçi Şanışer'den de bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Merhabalar, #Susamam 'a gösterdiğiniz müthiş ilgi beni tarif bile edemeyeceğim kadar mutlu etti. Müziğin bir şeyleri değiştirebileceğine olan inancımın ne kadar yerinde olduğunu gördüm. Biz naçizane 20 müzisyen, dünyada ve ülkemizde yolunda gitmediğini düşündüğümüz şeyleri dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Bir kişiyi bile "Su"yu daha verimli kullanmaya, karbon ayak izimizi daha görünmez kılmaya, "insana", "hayvana", "hak ve özgürlüklere" bir miktar daha saygılı olmaya dair düşünmeye itmeyi becerebildiysek ne mutlu bana. Toplu olarak yaptığımız açıklamaya ek olarak altını çizerek söylemek durumundayım; Lütfen şarkımızı hiçbir siyasi düşünceye direkt karşı olduğumuzu varsaymayın. Bunu hem dinleyen dostlarsan hem de projede bulunan arkadaşlardan ciddiyetle rica ediyorum. En derin teşekkürlerimi sunuyor, hassasiyetinize güveniyorum."

ŞANIŞER'DEN HDP ve FETÖ ELEŞTİRİSİ YAPAN MİRAC'A GÖNDERME

Şanışer, "Lütfen şarkımızı hiçbir siyasi düşünceye direkt karşı olduğumuzu varsaymayın. Bunu hem dinleyen dostlarsan hem de projede bulunan arkadaşlardan ciddiyetle rica ediyorum" sözleriyle HDP karşıtı açıklama yapan Mirac'a da gönderme yaptı.

2019-09-08_15h01_16

EZHEL'İN "OLAY" ŞARKISI TARTIŞMALARIN GÖLGESİNDE KALDI

Şanışer'in "#Susamam" isimli şarkısının Youtube'a yüklendiği dakikalarda Rapçi Ezhel de "Olay" isimli şarkısını paylaştı. Ezhel'in şarkısı da kısa süre içerisinde bir milyonun üzerinde tıklandı. Ağır bir politik eleştiri barındıran şarkı, sosyopolitik sıkıntılara dikkat çektiği gerekçesiyle desteklenirken; PKK, FETÖ, HDP gibi yapıları eleştirmediği, fakat şikayet edilen sorunlardan direkt bu yapıların da sorumlu olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

RAPÇİLERİN AYNI ANDA VİDEO YÜKLEMESİ BİR PROJE Mİ?

Şarkıların aynı zamanda Youtube'a yüklenmesiyse bunun toplu bir proje olduğu yorumlarını gündeme getirdi. Şarkıda yer alan rapçilerden Kamufle, bu videoyu çekme fikrinin Şanışer'den geldiğini fakat Ezhel ile temasa geçilmediğini söyledi.

Haber Ara