Dolar

32,4478

Euro

34,7388

Altın

2.438,75

Bist

9.915,62

Son günlerde yaşanan 'Ayasofya' meselesi nedir?

Son günlerde Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanan Ayafosya tartışması ile ilgili bir kaç günde neler yaşandı? Sizler için derledik...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-12 00:35:44

Son günlerde yaşanan 'Ayasofya' meselesi nedir?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
ÖZEL HABER


Bizans İmparatoru Justinianos (527-565) tarafından kilise olarak inşa ettirilen, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethetmesinin ardından 1453'te camiye, 1930-35 arası ise müzeye dönüştürülen Ayasofya, 2016 yılı Ramazan ayının ilk günlerinde Yunanistan ve Türkiye arasında küçük çaplı bir krizin merkezi haline geldi.

Son günlerde yaşanan Ayafosya tartışmasının sebebini ve karşılıklı polemiği sizler için derledik.

TARTIŞMA NASIL BAŞLADI?

TRT Diyanet TV Ramazan ayı boyunca Ayasofya'dan 'Bereket Vakti Ayasofya' adlı bir sahur programı yayınlamaya karar verdi. İlk yayının konuğu da Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez oldu. Program kapsamında her gün Ayasofya'da yapılacak "Kur'an tilaveti" Yunanistan'ı rahatsız etti.

YUNANİSTAN'DAN TEPKİLER

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklar “Türk devlet televizyon kanalı TRT'nin program yaparak hergün Ayasofya'da Kur'an okunacağı yönündeki açıklaması, başka bir dönemden gelen bir açıklamaya benziyor” değerlendirmesi yapıldı. Haberde, kaynakların “Bu tür hareketler anakronik ve anlaşılamaz hareketlerdir ve dünya kültürel mirasının sembolü olan dinî eserlere yönelik saygı eksikliğini göstermektedir” dediği belirtildi.

Muhalefetteki Yeni Demokrasi de bir açıklama yayınlayarak Ayasofya'nın Ortodoks Hristiyanlar için önemine vurgu yaptı. Ayasofya'nın müze olarak hizmet verdiği de anımsatılan açıklamada, “Bu hareket kışkırtıcı, anlaşılmaz ve dünyanın dört bir yanındaki Ortodokslara karşı saygı eksikliğinin bir göstergesidir; bu da Türkiye'nin Avrupa süreciyle uyuşmamaktadır” denildi.

Nehir Partisi'nden (Potami) yapılan açıklamada ise “Ayasofya'nın kullanımının değiştirilmesi için binlerce imza toplanıyor ve bunun Türkiye'nin resmi olarak düşmanca olarak algıladığı Batı'nın girişimlerine karşı yapılan hamleler olduğuna dair yoğun söylentiler bulunuyor. Bu yönlendirmelerin hedefinde ise 900 yıl boyunca Ortodoksluğun en yüksek kilisesi sayılan, 500 yıl boyunca cami 1934 yılından bu yana ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal'in kararıyla müze olarak işleyen bir anıt bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ GELDİ

Yunanistan'dan yükselen sesler sonrası Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç şu açıklamayı yaptı:

"Başkentinde yıllardır cami yapılmasına izin vermeyen, Batı Trakya Türk azınlığının dini özgürlüklerine sürekli müdahale eden ve İslam karşıtlığını çağdaşlıkla karıştıran Yunanistan'ı üslubunda ve açıklamalarında aklı selime davet ediyoruz. Bu bağlamda, çağdaş, demokratik ve laik toplumların değerleri arasında başka dinlere ve ibadetlerine saygının da bulunduğunu hatırlatmak isteriz."

YUNANLILARDAN "SAHUR SAATİNDE" AYASOFYA'YA TEFTİŞ ÇIKARMASI!

TRT Diyanet kanalının ramazan boyunca Ayasofya Müzesi'nden sahur yayını yapmasına tepki gösteren Yunanistan'ın İstanbul'daki konsolosunu olup biteni bizzat yerinde görmesi için söz konusu kutsal mekana yolladığı ortaya çıktı. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Alpha radyosuna verdiği demeçte ''İlk açıklamalarımızda dikkatli idik. Çünkü önce Ayasofya'da ne olacağını görmek istedik. Bu nedenle İstanbul'daki Konsolosumuz sabah 03.00'te bölgeye gitti. Sonraki açıklamalarımızda daha sert tavır aldık. Kültüre saygı gösterilmemesi bizi rahatsız etti'' dedi.

YUNAN BASINI: ABD, AYASOFYA ÇAĞRISI YAPTI

Yunan basını ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner'in yabancı gazeteciler için düzenlenen bir brifingde bir soru üzerine Ayasofya gerilimini değerlendirdiğini yazdı. Buna göre Mark Toner, Yunan bir gazetecinin “Türk Hükümeti Ayasofya'yı camiye dönüştürmeye çalışıyor” demesi üzerine “ABD için Ayasofya özel önem taşıyan bir eserdir. Türk Hükümetini, geleneğine ve tarihine saygılı bir şekilde Ayasofya'yı korumaya davet ediyoruz” cevabı verdi. Ancak Toner'e atfedilen bu sözler ABD Dışişleri'nin brifinglerle ilgili yayınlanan metinleri arasında dün yer almamıştı.

DAHA ÖNCE DE YAPILMIŞTI

TRT yetkilileri 2011 yılında da yine Ayasofya'nın içinden Kuran-ı Kerim okunduğunu ve “Sahur Bereketi” isimli programın yapıldığını bildirdi.

Haber Ara