Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

SMDK Başkanı'ndan Rusya açıklaması

SMDK Başkanı Halid Hoca, 'Rusya'nın Suriye tutumunu biraz daha esnek gördük' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-14 00:08:58

SMDK Başkanı'ndan Rusya açıklaması

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, "Rusya'nın (Suriye) tutumunu biraz daha esnek gördük. Bu tutum bu şekilde sürdürülürse siyasi çözüm konusunda yardımcı olur" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından, değerlendirmelerde bulunan Hoca, SMDK'nın siyasi geçiş dönemine ilişkin pozisyon ve görüşlerini Lavrov'a aktardıklarını söyledi.

Hoca, görüşmede siyasi geçiş ve çözümle alakalı birçok konunun gündeme geldiğini belirterek, "Rusya'nın tutumunu biraz daha esnek gördük. Bu tutum bu şekilde sürdürülürse siyasi çözüm konusunda yardımcı olur. Biz koalisyon olarak, Suriye halkının geçiş döneminde Esad'ı ve rejimden suça iştirak etmiş hiç kimseyi görmek istemediğini aktardık" ifadelerini kullandı. 

Rusya ile Suriye'de devlet yapısının ve müesseselerinin korunması konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Hoca, "Yaklaşımlarımız yüzde yüz mutabık olmasa da bu ziyaret esnasında büyük çapta esneklik ve anlayış gördük" dedi. 

Halid Hoca, "Esad'ın geleceği konusunda biz kendi tutumumuzu net bir şekilde anlattık. Buna karşı kendileri farklı bir karşı tez sunmadılar, bu bizim için önemli. Onlar için önemli olan Suriye devlet yapısının korunması konusunda hemfikiriz. Bu konuda zaten biz çaba harcıyoruz. Devleti çökertmeye ve bölmeye çalışanın rejimin kendisi olduğunu söyledik" diye konuştu. 

Suriye halkının tek platform üzerinde toplanması ve tek duruş sergilemesi önemli

SMDK Başkanı Hoca, görüşmede olası Cenevre-3 görüşmelerinin gündeme geldiğine değinerek, "Moskova-3 gündeme gelmedi. Cenevre-3 olacaksa bunun Cenevre-2'nin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini Lavrov'a söyledik. Olası bir müzakere öncesinde Suriye halkının tek platform üzerinde toplanması ve tek duruş sergilemesi önemli. Bunun için Rusya tarafı kendi adına çaba harcıyor, bizim de SMDK olarak burada çabalarımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

Lavrov'un hafta başında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr görüşmesi ve temasların olası bir siyasi geçiş sürecinin ön hazırlıkları çerçevesinde yapıldığını anlatan Hoca, şöyle devam etti:

"Bu ziyaret Lavrov ile yapılan ilk görüşme. Beklediğimizden çok daha olumlu gördük, bundan sonra da görüşmelerimiz devam edecek. Suriye konusuyla ilgilenen diğer uluslararası etkin devlet adamlarıyla görüşmelerimiz devam edecek. Diğer taraftan  Suriye muhalefeti ve diğer siyasi muhalefetle görüşmelerimiz devam edecek. İnşallah çok yakın bir zamanda bütünSuriye muhalefetini bir araya getiren bir toplantı olacak. Bu toplantıda Cenevre-3'e ya da siyasi müzakerelere karşı ortak tutum belirlenecek." 

Hoca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'de IŞİD ile mücadele için ortak cephe kurulması teklifine ilişkin, terörle mücadeleyi Esed sonrası geçiş mekanizmasının yapması gerektiğini çok net bir şekilde söylediklerini belirtti.  

Haber Ara