Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Sisi'nin gafı, Mısır ve Suudi Arabistan arasında diplomatik kriz çıkardı

Diriliş Postası Yazarı İsmail Yaşa, darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Sisi'nin bir gafını bugünkü köşesine taşıdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-31 12:54:42

Sisi'nin gafı, Mısır ve Suudi Arabistan arasında diplomatik kriz çıkardı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Yazıya göre Mısırlılara fakirlikten ve yokluktan şikayet etmemeleri gerektiğini anlatmak isteyen Sisi şöyle söyledi: "Zengin bir aileden gelmeme rağmen on yıl boyunca buzdolabımda sudan başka bir şey yoktu fakat hiç kimse şikâyet ettiğimi duymadı."

"Abdülfettah El Sisi'nin bu sözü Arap sokağında alay konusu oldu" diyen Yaşa, şöyle devam etti:

ARAPLARDA BiR SÖZ VARDIR...

Nasıl olmasın? Zengin bir aileden geliyor fakat yiyecek ekmeğe muhtaç. Buzdolabı var ama buzdolabına sudan başka koyacak bir şeyi yok. Üstelik birkaç gün ya da birkaç hafta falan da değil. Tam on yıl. Araplarda bir söz var. Biri sormuş, "Yalan olduğunu nereden anladın?" diye. Diğeri de, "Büyüklüğünden" diye cevap vermiş.

DARBECİLER YARDIMINA KOŞTU

Abdülfettah El Sisi'nin buzdolabı yalanı makaraya sarılınca darbe destekçileri yardımına koşmakta gecikmedi. Birleşik Arap Emirlikleri gayri resmi sözcüsü Dhahi Khalfan, "Fakirlik ayıp değil ki. Benim de tam yirmi yıl buzdolabım yoktu" dedi.

İİT'DE GÜNDEME GELDİ

Daha da ötesi, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Iyad Medeni'nin Tunus'ta yaptığı "latife" olaya başka bir boyut kazandırdı. İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (ISESCO)'nun Tunus'taki toplantısına katılan Medeni, konuşmasının başında Tunus Cumhurbaşkanı El Baci Kaid El Sibsi'nin adını El Sisi olarak telaffuz ettikten sonra yanlış yaptığını farketti ve El Sibsi olarak düzeltti. Daha sonra, fahiş bir hata yaptığını söyledi ve Tunus Cumhurbaşkanı'na dönerek, "Eminim sizin buzdolabınızda sudan daha çok şey var, Sayın Başkan" dedi.

MISIR MEDYASI ÇILDIRDI

Medeni'nin Sisi'nin buzdolabına göndermede bulunduğu bu sözler darbe yanlısı Mısır medyasını çıldırtmaya yetti. İİT Genel Sekreteri'ne ve ülkesi Suudi Arabistan'a yönelik hakaretlerin en ağırı hiç şüphesiz El Yevm El Sabi' gazetesinde "Sefih ve nakıs birine Mısır'ın cevabı" başlığıyla yayınlanan ve Suudi Arabistan halkı için "kahpe çocukları", "domuz çiftliği sizin en temizinizden daha temiz" gibi ifadeler içeren makaleydi. Mısır'ın tepkisi üzerine Iyad Medeni, latife yaptığını söyleyerek özür diledi. Fakat Kahire'nin özrü yeterli görmediği, Medeni'nin istifa etmesi ya da görevden alınması için Riyad'a baskı yaptığı söyleniyor.

SUUDİ ARABİSTAN, MISIR'A MİLYARLAR AKITMIŞTI

Darbenin başarılı olması için Abdülfettah El Sisi'ye milyarlar akıttıktan sonra darbe yanlılarından böylesine ağır hakaretler duymak Suudi Arabistanlılar için hazmedilebilir bir şey olmasa gerek.

DİPLOMATİK KRİZ

Yani "Sisi'nin buzdolabı" iki ülke arasında diplomatik krize yol açmış durumda.

 

Haber Ara