Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Sınırda hazır bekliyoruz'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sınıra yapılan tank sevkiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-06 00:31:28

'Sınırda hazır bekliyoruz'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Milliyet Yazarı Serpil Çevikcan, Işık'ın gündeme ilişkin açıklamalarını köşesinden aktardı.

İşte Işık'ın konu ile ilgili açıklamaları:

"İSTİYORUZ Kİ TEHDİT OLUŞMASIN..."

Bölgede bir oldu bittiyle demografik yapının değişmesi, yüzyıllardır orada meskun olan insanların yerlerinden edilmesi kabul edeceğimiz bir şey değil. Diplomatik kanalları kullanarak bunu sürekli vurguluyoruz. Ama bölgeden gelecek herhangi bir tehdidin en hızlı şekilde bertaraf edilmesi için, Türkiye'nin tahammül edemeyeceği durumlar olduğunda müdahale edebilmek için bu hazırlığın yapılması kaçınılmaz. Arzumuz bütün problemlerin diplomatik kanallarla çözülmesi. Irak'la da bu konudaki temasları doğrudan yürütmenin çabası içindeyiz. Merkezi hükümet ve bölgesel yönetimle. İstiyoruz ki Irak'tan Türkiye'ye tehdit oluşmasın, tehditler de kalıcı olarak bertaraf edilsin.

MUSUL, TELAFER

Musul'un demografik yapısını değiştirecek hamleler kırmızı çizgimizdir. Telafer konusu çok kritik. Oradaki gelişmelere kayıtsız kalmamız beklenmemeli. Diplomatik kanalları kullanarak tehlikeleri şimdiden ortaya koyup yanlış adım atılmasını engellemeye çalışıyoruz. Telafer'i savunmak için Şii girmesin deme hakkımız yok. Şii Türkmen de, Sünni Türkmen de gelsin. Mücadeleyi verin, biz de desteği verelim. ABD'ye de bütün bunları detaylarıyla, söyledik.

"KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILIRSA..."

Bu yığınağın yapılması, askerin mutlaka kullanılacağı anlamına gelmiyor. Öncelik diplomasinin sonuna kadar kullanılması. Bu kırmızı çizgiler aşılırsa o zaman Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez. Ama Irak komşumuz. Bugünler gelip geçecek ve bu bölgede yaşamaya devam edeceğiz. Diplomatik kanalların sonuna kadar açık kalması bizim için önemli. Sonuçta biz burada başbaşa kalacağız. ABD çekip gidecek. Sağduyuyu korumak zorundayız, bunu Irak'tan da bekliyoruz. Sert gücümüz elbette masada olacak. Kırmızı çizgileri aşılırsa Türkiye gerekeni yapar. Fırat Kalkanı'na başlayana kadar Türkiye'yi kimse nihai kararda dikkate almıyordu ama şimdi durum farklı.

"RUSYA DENGESİNİ GÖZETİYORUZ"

Şu anda bin 400 kilometrekareden fazla bir alan ÖSO tarafından kontrol altına alındı. Harekatın genel gidişatı iyi. Sadece şu sorunumuz var. PYD, kantonları birleştirmek için batıdan Bab'a doğru bir hamle yaptı, Türkiye de çok sert karşılık verdi, bombardımanda epey bir zayiat verdi PYD. Rusya'nın da içinde olduğu dengeleri gözeterek hareket ediyoruz. Genelkurmay Başkanımız Rusya'ya gitti. Bu konuları görüşüyorlar. Hedef, Cumhurbaşkanı'mızın 45'e 90 dediği alanın tamamen kontrol altına alınması ve buradan tehdidin tekrar oluşmaması. Bu çalışma sürüyor. Bir başka hedef de PYD'nin böyle bir koridoru oluş tur masını engellemek. Şu anda bizim askerin girmesine ihtiyaç yok. ÖSO her geçen gün gücünü artırıyor.

Haber Ara