Dolar

32,4478

Euro

34,7388

Altın

2.438,75

Bist

9.915,62

Sincar ve Tel Rıfat'ın ardından bir iddia daha! 'PYD Menbiç'ten çekildi'

PYD'nin Sincar'dan çekildiği, Tel Rıfat'ın ise TSK ve ÖSO tarafından ele geçirildiği iddialarının ardından PYD'nin Menbiç'ten de çekildiği elirtildi. Sincar ve Tel Rıfat'a ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkarken, Menbiç ile ilgili durum henzü bilinmiyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-28 09:06:20

Sincar ve Tel Rıfat'ın ardından bir iddia daha! 'PYD Menbiç'ten çekildi'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu ( ÖSO) birliklerinin 2 ayda Suriye'nin Afrin bölgesinde kontrolü sağlamasının ardından, gözler PYD/YPG kontrolündeki Münbiç'e çevrildi. Afrin'den sonra sıranın Münbiç'e geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan askerlerinin buradan çekilmesini istemiş ve Türk askerinin oraya girerek bölgeyi gerçek sahiplerine teslim edeceğini söylemişti.

"TOPLANTI YAPTILAR"

Habertürk'ten Neşet Dişkaya'nın haberine göre Türkiye'nin Menbiç'teki kararlı tutumu üzerine, ABD yetkililerinin terör örgütü PYD/YPG ile Menbiç'te bir barajda önceki gün toplantı yaptıkları ileri sürüldü.

"ÖSO'YA TESLİM KARARI ALINDI"

Toplantıda Münbiç'in ÖSO'ya teslim edilmesi konusunda karar çıktığı iddia edildi. Toplantıda aynı zamanda belirli yerlerde ABD noktalarının olması ve Fırat'ın batısında kesinlikle PYD/YPG'nin olmaması yönünde karar alındığı da belirtildi.

ABD'DEN MENBİÇ AÇIKLAMADI

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, dün 'ajan krizine' ilişkin yaptığı açıklamada Menbiç konusuna da değindi. Türkiye'nin Afrin'de pozisyonlarını sağlamlaştırmaya devam ettiğini aktaran Mattis, Menbiç'e yönelik herhangi bir hareketlilik görmediklerini, burası konusunda Türkiye ile herhangi bir tıkanıklık olmaksızın görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek, "Bunu çözeceğimiz konusunda iyimserim. Daha önce de zor zamanlarımız olmuştu" dedi.

Mattis, AA muhabirinin "Türkiye'nin Menbiç'te niyeti açık. Türkler Menbiç'e girmek ve YPG unsurlarının ilçeden çıkarılmasını istiyor. Buna karşın ABD'nin önerisi nedir? ABD ne teklif ediyor burada?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Türkiye bir NATO ortağıdır ve birbirimizin yanında durduk. Suriye'de özellikle bazı konularda ciddi anlaşmazlıklarımız oldu. Ancak bunlar görüşmelerimizin açıklığı ve sıklığını etkilemedi. Bunu da aşacağız. Daha önce de söylediğim gibi bunu basın üzerinden konuşmaktan ziyade (Türk yetkililerle) yüz yüze ve birebir konuşmayı tercih ederim. Bu konu Türkler için çok hassas. PKK teröristlerinin elinde ölen birçok masum insanları var. Orada (Suriye'de) yaptığımız şey DEAŞ'ı ortadan kaldırmaktır. Karmaşık bir savaş alanında tüm çatışan akımları hesaba katmak zorundayız."

SİNCAR İDDİASI

PYD'nin Sincar'dan da çekildiği belirtilmişti. PYD'nin çekildiği yerlere Irak güçlerinin yerleştiği belirtilirken, birçok noktada PYD'ye ait flamalar indirilmiş, kontrol noktaları devralınmıştı. Bu atmosferde yapılan Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar İbadi görüşmesinde, İbad, "Sırnırlarımızından Türkiye'ye saldırıya izin verilmeyecek" güvencesi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu görüşmenin hemen öncesinde "Irak gereğini yapmazsa biz yaparız" mesajı vermişti. Basına PYD flamalarının indirildiği yönünde fotoğraflar yansısa da topyekün bir "çekilmenin" yaşanmadığı yerelde ve önemli noktalarda kontrolün halen PYD'de olduğu belirtildi.

1

2

3

4_2

ABD SAVUNMA BAKANINDAN SİNCAR AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'ten dünkü açıklmasa Sincar'a ilişkin (Şengal) de bri konuşma geldi. Mattis "Bölgeden çekildiğini görmek istiyoruz" dedi.

AA'nın aktardığına göre; Mattis, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan önce Irak'ın kuzeyinde yer alan Sincar bölgesindeki PKK terör örgütünün varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mattis konuya ilişkin, "Kuzey Irak'ta sınırın hemen karşı tarafında yer alan Sincar'da PKK'nın Türkiye'ye yönelik tehdidi var. Biliyorsunuz PKK, ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınıyor. Pek çok masum Türk'ü öldürdüler ve PKK'nın Sincar bölgesinden çekildiğini görmek istiyoruz" yorumunu yaptı. Türkiye'nin PKK unsurlarına yönelik Sincar bölgesinde düzenleyeceği muhtemel bir operasyona ABD'nin destek olup olmayacağına ilişkin de Mattis, gelecekteki operasyonlar hakkında bilgi vermeyeceğini söyledi.

TEL RIFAT İDDİASI

TSK ve ÖSO'nun Afrin merkezinde kontrol sağlamasının ardından Tel Rıfat halkı da miting düzenlemiş ve kendi bölgelerinin de PYD'den kurtarılmasını istemişti. Bu haberin hemen ardından dün akşam Suriye'nin yerel kaynaklarına dayandırılan haberlerde Tel Rıfat'ın TSK ve ÖSO tarafından kontrol altına alındığı belirtildi. Fakat bu iddianın da tam anlamıyla doğru olmadığı ortaya çıktı.

YALAN HABERLER NEDEN YAYILIYOR?

Öte yandan Sinca rve Tel Rıfat iddialarının yalan olduğu ortaya çıkmışken Menbiç'e ilişkin iddianın da doğruluğu sorgulanır nitelikte. PYD'nin çekildiği ya da TSK'nın resmi açıklama yapılmadan herhangi bir yeri kontrol altına aldığına ilişkin haberlerin nasıl yayıldığı ve kaynaklarının ne olduğu ise henüz netlik kazanmış değil.

Haber Ara