Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

'Sıkıyönetim Komutanları' listesi kuvvetli şüphe olmaktan çıktı

'Darbe davalarında ilginç bir yöneliş ortaya çıktı' diyen Sedat Ergin, darbe davalarında “Sıkıyönetim Komutanlıkları Listesi”nde yer alan komutanlardan bazılarının tahliye edildiğini ve gerekçelerini yazdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 11:17:06

'Sıkıyönetim Komutanları' listesi kuvvetli şüphe olmaktan çıktı

Darbe davalarını bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Yazarı Sedat Ergin, bugünkü köşesinde “Sıkıyönetim Komutanlıkları Listesi”nde kendileri için görev öngörüldüğü halde darbe girişimiyle hiçbir şekilde ilişkilendirilmeyen komutanlar" olduğunu yazdı.

İşte Ergin'in yazısının ilgili kısmı:

BAZI KOMUTANLAR VAR...

Görevlendirme listelerinde isimleri geçen ve sürmekte olan yargılamalarda durumları iddia makamı ile savunma arasında ciddi çekişmeye yol açan tutuklu komutanlar var.

ORTAK ÖZELLİKLERİ: 15 TMEMUZ'DA HAREKETLİLİK GÖRÜLMEMESİ

Bu vakaların en azından bir bölümünün ortak özelliği, darbe suçlamasının yapıldığı ilde ya da suçlanan komutanın birliğinde askeri bir hareketlenmenin gözlenmemiş olması. Ya da hareketlenme olsa da ilgili komutanın karşı durması...

SÖZ KONUSU LİSTELER 'KUVVETLİ ŞÜPHE' SAYILDI

Savcılar, 15 Temmuz'un olağanüstü koşulları içinde görev tanımlarının gereği olan şüphecilik içinde darbecilerin görevlendirme listelerini “kuvvetli şüphe nedeni” olarak yorumladılar. Bu durum pek çok general ve subayın tutuklanmasına yol açtı. Bu askerlerin önemli bir bölümü 16 aydır tutuklu bulunuyor.

MAHKEMELERDE İLGİNÇ BİR YÖNELİŞ BAŞLADI

Bununla birlikte, son aylarda mahkemelerde ilginç bir yöneliş de ortaya çıkmaya başladı. Birbiri ardına çıkan kararlar, görevlendirme listeleri üzerinden suçlanan askerleri –suçlamayı destekleyen başka deliller yoksa- tahliye etme yönünde bir içtihadın uç vermekte olduğuna işaret ediyor."

BU TAHLİYELERE BİR ÖRNEK

Ergin, bu yönelişe darbecilerin görevlendirme listesinde adının karşısında ‘İstanbul Sıkıyönetim Komutanı' diye yazdıkları dönemin Üçüncü Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, darbecilerin listesinde adının karşısına “Şırnak Sıkıyönetim Komutanı” yazılan dönemin 23. Jandarma Sınır Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ve aynı listede “yardımcısı” olarak gösterilen dönemin Şırnak Altıncı Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mesut Savaş için verilen tahliyeleri örnek gösterdi.

Üç ismin de darbeye karşı olduğu ve o akşam darbe karşıtı faaliyetler içerisinde bulunduğunun saptandığını belirten Ergin, "mahkemelerin bu tasarrufunda Yargıtay'ın önemli bir kararının olduğunu" belirterek, konunun hukuki çerçevesini yarın detaylandıracağını söyledi.

Haber Ara