Dolar

32,4845

Euro

34,7989

Altın

2.440,90

Bist

9.915,62

Senegalli eski bakan, Fransa'nın verdiği onur nişanını iade etti

Senegal eski Kültür Bakanı Amadou Tidiane Wone, Fransa'nın verdiği Legion d'Honneur nişanını iade ettiğini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-14 08:26:16

Senegalli eski bakan, Fransa'nın verdiği onur nişanını iade etti

Eski Senegal Kültür Bakanı Amadou Tidiane Wone, Fransa'nın verdiği Legion d'Honneur nişanını iade ettiğini açıkladı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir mektup yazan Wone, başı kesilerek öldürülen ve ardından gıyabında Legion d'Honneur nişanı verilen Samuel Paty ile aynı nişanı taşımak istemediğini kaydetti.
Aynı zamanda Senegal'in eski Ottowa Büyükelçisi de olan Wone, mektubunda, Hazreti Muhammed'in karikatürlerini yayımlayan Charlie Hebdo'nun kışkırtmayı ve çirkinliği adeta bir geçim kaynağı haline getirdiğinin altını çizerek derginin ne zaman ekonomik sıkıntıya girse aynı yöntemi denediğini belirtti.
Derginin Ocak 2015'te ciddi bir ekonomik krizle karşılaştığını kaydeden Wone, "Kendinizden bahsettirmenin en iyi yolu ünlü birine saldırmaktır. Peki İslam Peygamberi'nden daha ünlü biri var mıdır?" sorusunu yöneltti.
Wone şunları kaydetti:
"Görünüşe göre Charlie Hebdo, Hazreti Muhammed'in lideri olduğu ve kendisini örnek alan 2 milyar Müslüman'ın vereceği tepkiyi ve bunun sonuçlarını hesaba katamadı. Bu istisnai 'insan', 14 yüzyıldır, bambaşka sosyal koşullardaki çok ırklı bir insan topluluğunun lideri. Onun mesajını ilettiği Kur'an-ı Kerim de tüm zamanların en yüksek tirajlı kitabı."

"Bu çirkin insanlardan
kahraman yaratmaya çalıştınız"

Wone, böyle bir çirkin bir saldırıda, Fransa liderinden, İslam dünyasıyla çatışmanın jeopolitik risklerini de hesaba katan itidalli bir tutumun beklendiğini belirtti.
"Ancak tam tersi oldu. Müslümanlara hakaret eden bu karikatürleri yeniden yayınlayarak bu suçu siz (Macron) üstlendiniz. Bu çirkin insanlardan kahraman yaratmaya çalıştınız." ifadelerini kullanan Wone, bir devlet adamının halkının tüm unsurlarına eşit mesafede olması gerektiğine işaret etti.
Wone, Fransa'da İslam'ın giderek yükseldiğine de dikkati çekerek Fransa'daki Müslüman toplumun varlığının artık inkar edilemez boyutta olduğunu vurgulad

Haber Ara