Dolar

32,2488

Euro

34,7830

Altın

2.466,40

Bist

10.361,68

Şair ve yazarlarımızın evlerini görmek istemez misiniz?

Türk şair ve yazarlar eserlerinde yaşadıklarına geniş yer verirken yaşadıkları kentlerin nefesini de enselerinde hissettiler. Yolunuz düşerse bu değerlerin evlerine de göz atabilirsiniz...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-18 10:01:56

Şair ve yazarlarımızın evlerini görmek istemez misiniz?

Yaşadıkları döneme damga vuran şair ve yazarlar bu eserlerini ortaya koyarken bulundukları ortamın da nefesini enselerinde hissettiler. Türkiye'nin değerleri yazar ve şairlerin nerelerde yaşadıklarına kısıca göz atıp, sizlere de yolunuz düştüğünde gidebileceğiniz yeni mekan önerileri sunmuş olalım...
Ahmet Hamdi Tanpınar

Fatih..Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi kült bir romanın yazarından bahsediyoruz. Kendisi o zamanlar Şehzadebaşı, Karagöz Mahallesi Cami- i Şerif Sokağı 36 veya 26 numarada ikamet etmekteydi. Hatta Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü ve Beş Şehir'i bu evde yazmıştır. Günümüzde o dönemki yapılardan eser kalmasa da hali hazırda hala gidip Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bu eserliği yazdığı evi ve odasını gezmek mümkün.

Orhan Kemal

Beyoğlu...2000 yılında bu ev Orhan Kemal Müzesi'ne çevrildi. O müzede Ara Güler'in çektiği özel fotoğrafları görmeniz mümkün. Ayrıca öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı ve kişisel bakım eşyaları bile o müzede sergileniyor.

Kemal Tahir

Şaşkınbakkal'da bulunan ev sonrasında eşi Semiha Tahir tarafından müzeye çevrilmiştir. Bu evde Kemal Tahir'ün 9000'e yakın kitabı, o meşhur kalın gözlüğü gibi kişisel eşyalarını görebilmeniz mümkün. Ayrıca bu müzede mahpusluk yıllarından iyi ilişkiler kurduğu ve mektuplaştığı Nazım Hikmet'e dair de detaylar gözünüze çarpabilir. Mesela Nazım Hikmet'in daktilosu Kemal Tahir'in odasındaki masanın üzerindedir. Meraklıları için müze- ev hafta içi her gün 09.00 – 17.00 arası ziyarete açık.

Sait Faik Abasıyanık

Burgazada...Usta yazar yaşamının son 10 yılını bu evde geçirse de yine de bir sürü anı, bir sürü yaşanmışlık bırakmıştır. Bu müze ev 2009 yılında bakıma alınıp 2013 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müzede usta öykücünün el yazması eserlerini ve mektuplarını görebilirsiniz. Dipnot olarak vermekte fayda var, usta yazar Sait Faik'in vasiyeti üzerine müzeye girişler ücretsizdir.

Orhan Veli
Beykoz... Usta şairin 36 yaşına kadar bu evde yaşadığı ve hepimizin dilinde pelesenk olan “Anlatamıyorum” şiirini bu evde yazdığı söylenir.

Adres: Beykoz'a- İshak Ağa Yokuşu, Çayır Sokak- No:9


Mehmet Akif Ersoy ve Cemal Kunday

İstiklal Şairi İstiklal'de oturuyordu...Mehmet Akif Ersoy hayatının sadece son altı ayını bu evde geçirse de aslında hepimizin aşina olduğu bir ev. İstiklal Caddesi'nde bulunan bu evin adı “Mısır Apartmanı”. Ayrıca ilginç bir dipnot olarak düşmekte fayda var.
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”mısralarının sahibi Cemal Kunday da bu apartmanda ikamet etmiştir bir süre.

Nazım Hikmet

Kadıköy...İstanbul'dan ayrılmadan önce “Mühürdar Mahallesi Dumlupınar'da” bulunan bu evde eşi Münevver Hanım ile yaşadığı bilinen usta şairin bu evi hali hazırda hala olduğu yerde sapasağlam durmaktadır. Keşke müze olsa dediğimiz bu eve ancak uzaktan bakmak ile yetiniyoruz.

Yahya Kemal Beyatlı

Üsküp... Usta şair çocukluğunda ve gençliğinde bu evde kalmış sonrasında ise İstanbul'a taşınmış. İstanbul'u Üsküp'ten daha çok sevdiği ise bu şiirle anlıyoruz.
“Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul,
Görmedim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer,
Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul,
Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer..”

Behçet Necatigil

Beşiktaş...Şair bu evde 1964 yılından 1979 yılına kadar yaşamıştır. Hayata gözlerini ise bu evde yummuştur. Beşiktaş'ta, Nüzhetiye Caddesi üzerindeki Deniz Apartmanı'daki 23 numaralı daire müze olarak ziyaret edilmese de dışarıdan izleyip içlenmek hala mümkündür.

Cemal Süreya

Kadıköy...O sürrealist şiirlerin bir kısmını yazdığı bu ev hali hazırda hala olduğu gibi duruyor. Hatta modanın çeşitli yerlerindeki kaldırımlara da o güzel şiirlerin mısralarından yerleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber Ara