Dolar

32,5261

Euro

34,8598

Altın

2.442,85

Bist

9.915,62

Norveç somonu tehlikesi

Marketlerde satılan somon balıklarının büyük çoğunluğunun sağlık açısından risk taşıdığı ortaya çıktı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-02 22:49:33

TÜRK SOMONU

TRT Haber'e konuşan Prof. Dr. Devrim Memiş Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden şunları söyledi:

“Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir. Besin değeri bakımından karşılaştırdığımızda Norveç somonu daha yağlıdır ve kafeste 4-5 kilogram veya daha fazla büyüklüklere kadar yetiştirilebilmektedir. Norveç somonu genellikle yüzde 11,2–16.3 yağ ve yüzde 17,5–20.2 protein değerine sahiptir. Türkiye'de üretilen somon alabalıklar ise yaklaşık yüzde 9-11 yağ ve yüzde 14-19 protein değerine sahiptir. Gökkuşağı alabalıkları ne kadar büyüseler de Karadeniz koşullarında Norveç somonu kadar yağlanamazlar. Fakat besin değerleri açısından birbirlerine oldukça yakın ve ayrıca daha ucuz olması nedeniyle ülkemiz insanı için önemli ve değerli bir alternatiftir.”

“KOLESTEROL ORANI ÇOK DÜŞÜK”

Türk somonunun bazı besin değerleri açısından ithal somonlara kıyasla daha önde olduğunu belirten Osman Parlak şunları söyledi:

“Türk somonunun ithal somonlara kıyasla kolesterol oranı çok daha düşüktür. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri birbirlerine yakındır. Sinop Su Ürünleri Fakültesi ve TÜBİTAK'ta yapmış olduğumuz ortak çalışmanın sonuçlarını söylüyorum. Türk somonunu Norveç somonundan üstün kılan en önemli unsur ise HPA ve DHA içeriğidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişilerin her gün 0,2 gram EPA artı DHA alması gerekiyor. Ayrıca Türk somonunun beyin ve kalp sağlığı açısından önem arz eden HPA artı DHA içeriği Norveç somonuna oranla iki kat daha fazladır."

Haber Ara