Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Ebola nedir? Ebola virüsü belirtileri nelerdir?

Yüksek ateşe yol açabilen, iç ve dış kanamalarla seyreden ve hayatı tehdit eden bir viral enfeksiyon olan Ebola özellikle Orta Afrika ülkelerinde tehlike saçmaktadır. Peki belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-02 23:09:13

Ebola nedir? Ebola virüsü belirtileri nelerdir?

Bu hastalık ebola virüsü adı verilen bir mikroorganizma nedeniyle ortaya çıkar. Ebola virüsü, 1970'lerin ortalarında Orta Afrika'da ortaya çıkan salgınlardan beri dünya çapında tanınmaktadır. Hastalığın önemli olmasının nedeni tedavisi için etkili bir ilaç veya aşısının olmayışı ve birçok vakanın ölümle sonuçlanmasıdır.

Ebola virüsü nedir?

Ebola virüsü, hayatı tehdit eden kanamalara yol açan %50 ile %90 vakanın ölümle sonuçlandığı ateşli bir hastalığa neden olmaktadır. Bu virüs filovirüsler ailesinden bir RNA virüsüdür. İlk salgın olduğu dönemde hastalıktan yaklaşık 260 kişi ölmüştür.

Nasıl bulaşır?

Virüs insanlara hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşır. Direkt hayvanlardan insanlara bulaşabildiği gibi insandan insana da kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşabilmektedir. İdrar, dışkı, kusmuk, gözyaşı ve anne sütü gibi aklınıza gelebilecek bütün vücut sıvılarında virüs saptanmıştır. Hastalarla yakın temas halinde olduklarından enfeksiyon için önemli bir risk grubu sağlık çalışanlarından oluşmaktadır.

Belirtileri nelerdir?

Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, Kas Ağrısı (sırtta ve göğüste daha çok görülür), karın ağrısı, vücutta döküntüler, kusma ve ishal, mide ve bağırsakta sorunlar, tansiyon düşmesi, iç ve dış kanamalar, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozukluklar şeklinde belirtileri görülmektedir.

Tedavi yolları nedir?

Şimdiye kadar, ebola için etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır, bu yüzden ölüm oranı hâlâ çok yüksektir. Aynı şekilde, standart tedavi önerileri de yoktur. Antiviral bir ilaçla tedavi düşünülebilir, ancak benzer viral hastalıkların aksine başarılı olma ihtimali düşüktür.

SON VİDEO HABER

Suriye'deki dehşeti anlattı: İşkenceden derimiz yüzülüyordu

Haber Ara