Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Rusya'nın dayatmalarını kabul etmiyoruz'

Suriyeli muhalifler, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan müzakerelerde 'Rusya'nın dayatmalarını' kabul etmediklerini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-23 20:42:52

'Rusya'nın dayatmalarını kabul etmiyoruz'

AA'nın haberine göre: Aralarında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun (SMDK) da bulunduğu yaklaşık 40 siyasi ve askeri muhalif grup İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan müzakerelerde "Rusya'nın dayatmalarını" kabul etmediklerini belirtti.

Aralarında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun (SMDK) da bulunduğu yaklaşık 40 siyasi ve askeri muhalif grubun imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, "Rusya'nın ortaya koyduğu dayatmaları, askeri saldırı ve siyasi şantaj yoluyla siyasi süreç ve müzakerelere müdahil olmasını ve Suriyeli muhalifler konusuna müdahalesini kesinlikle reddediyoruz" denildi.

SURİYE'DE KAN AKMAYA DEVAM EDİYOR

Açıklamada, Suriye'de kanın akmaya ve insani felaketin yaşanmaya devam ettiği vurgulanarak, Beşşar Esed rejiminin, müttefikleri Rusya ve İran ile işlediği suçları daha da artırdığı bu son siyasi gelişmeler ışığında, Suriyeli muhaliflerin, devrimin ilkeleri kapsamında siyasi süreci destekleme konusunda anlaştığı belirtildi.

ABLUKA VE AÇ BIRAKMA SİYASETİ

Bu bağlamda 2015 yılında alınan 2254 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) kararının insani durumlarla ilgili 12 ve 13. maddesinin uygulanması gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Söz konusu kararların uygulanmaması nedeniyle devam eden abluka ve aç bırakma siyasetinden ve sivillerin bombalanmasından BM ile uluslararası toplumun sorumlu olduğu" vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, sivilleri öldürmeyi, abluka ve aç bırakma siyasetini sürdürdükleri, altyapı sistemlerini, hastaneleri, okulları yıktıkları ve BM kararlarını uygulamadıkları için siyasi sürecin başarısız olmasından Esed rejimi ve müttefiki Rusya'nın sorumlu olacağı ifade edildi.

Söz konusu bildiriye SMDK'nın yanı sıra Ecnad eş-Şam, Humus'un Kurtuluşu Hareketi, 13.Fırka, Güney Cephesi Komutanlığı,10. Fırka ve Cebhetü'ş-Şam'ın da bulunduğu yaklaşık 40 muhalif grup imza attı.

DAVETİYELER YOLLANMADI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkelerinin Cenevre'deki Suriye görüşmelerine kimlerin katılacağı konusunda bir uzlaşı ya da formül üzerinde çalıştıklarını belirterek, "25 Ocak'ta yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin çok kısa bir süre ertelenme ihtimali var. Davetiyeleri göndermek için taraflar üzerinde etkisi olan ülkelerin ortak bir çizgide buluşmasını bekliyorum" diye konuşmuştu.

Haber Ara