Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya Kırım'da tatbikat düzenliyor

Rusya, işgal ve ilhak ettiği Kırım'da tatbikat düzenlemeyi sürdürüyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-10 14:52:13

Rusya Kırım'da tatbikat düzenliyor

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Karadeniz Fİlosuna bağlı sahil savunma birliklerinin tatbikat düzenlediği belirtilirken, “Kırım yarımadasında bulunan poligonlarda önceden planlanmış askeri tatbikat düzenleniyor. Tatbikata binden fazla asker ve yüzden fazla askeri araç ve özel teçhizat kullanılıyor.” denildi.

Rus birlikleri, şimdiye kadar işgal ettikleri Kırım'ın Akyar (Sivastopol) şehrinde konuşlandırdıkları Rusya Karadeniz Filosu ile pek çok tatbikat düzenledi.

200'DEN FAZLA TATBİKAT

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığına göre Rusya, 2018 yılında 200'den fazla tatbikat gerçekleştirmişti.

UKRAYNA SAVAŞI

Donbass Savaşı ya da Doğu Ukrayna Krizi olarak anılan 2014 Ukrayna Savaşı, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'te başladı. Bu tarihten çok kısa bir süre sonra (21 Mart 2014) Rusya, Kırım'ı ilhak ettiğini resmen duyurdu.

ORTODOKS DÜNYASINDA KRİZ

Halen bitmeyen fakat soğuk bir şekilde devam eden savaş, hem Rusya hem Ukrayna halklarını birbirinden koparmış durumda. Ortodoks inancına mensup olan iki ülke halkından Ukrayna Ortodoksları, 2018'de Rus Kilisesi'ne bağlı kalmak istemediklerini duyurdu.

Bunun üzerine Ukrayna Ortodoks Kilisesi 2018'in Aralık ayında bağımsızlığını resmen duyurdu ve yeni dini liderin seçildiğini açıkladı. Konsil'den çıkan karar üzerine Ukrayna Kilisesi resmen Rus Ortodoks Kilisesi'yle ilişkilerini kesti. 

Ukrayna Ortodoks Kilisesi bağımsızlığını ise İstanbul Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'nden aldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, yeni kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi için "Tomos" adlı bağımsızlık belgesini Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan bizzat aldı ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin başpiskoposu Metropolitan Epifaniy'e sundu.

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul eden Fener Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesmiş; Rus Ortodokslardan, Fener Rum Patrikhanesi'ne ait kiliselerdeki ayinlere katılmamaları istemişti. Rus piskopos ve rahiplere de, Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacakları söylendi.

Haber Ara