Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan İdlib saldırısının ardından ilk açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan İdlib saldırısının ardından yaptığı ilk açıklamada 'Erdoğan ve Putin arasındaki anlaşmalara bağlıyız' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-28 13:09:31

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan İdlib saldırısının ardından ilk açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan İdlib saldırısının ardından bir açıklama geldi.

Lavrov, "Rusya Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 12 gözlem noktasının oluşturulmasıyla ilgili anlaşmaların uygulanması çerçevesinde, Rus ve Türk askerleri arasında sahada her gün anlık temasların sürdüğünü teyit etti. Türk askeri yetkililer, her gün, hatta gün içerisinde birkaç kez Suriye'de Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nin Türk askerlerini İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bulundukları yerle ilgili bilgilendiriyor. Bu koordinatlar, doğal olarak Türk askerlerinin tam güvenliğini sağlamak için teröristlerin saldırılarına karşılık veren Suriye ordusuna iletiliyor" dedi.

Lavrov, Türk askeri birliklerinin önceden Rus tarafına bildirilen koordinatların dışında bulunduğunu ileri sürdü.

"TÜRK ASKERLERİ BELİRLENEN NOKTALARIN DIŞINDA DURUYORDU"

Türk askerine yönelik saldırıdan sonra Suriye rejiminden askeri eylemleri durdurmasını, yaralanan ve ölen Türk askerlerinin güvenli şekilde tahliyesini sağlamasını istediklerini kaydeden Lavrov, "Sorunun nedeni, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'yle bu anlaşmaların pratikte ne şekilde uygulandığıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Rus ve Türk askeri yetkililer arasında anlaşmalar olduğunu ifade eden Lavrov, "Türk askerinin bulundukları yerler ve koordinatların iletilmesiyle ilgili anlaşmalar uygulansaydı bu tür trajediler önlenebilirdi" şeklinde konuştu.

Lavrov, şunları söyledi:

- ''İdlib konusunda Putin ve Erdoğan arasındaki anlaşmalara bağlıyız. Teröristlerle ılımlı muhaliflerin birbirinden ayrılması ortak hedefimiz olmalı. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için yapılacakları ortaya koymak birincil önceliğimiz olmalı."

"DÜNKÜ KOORDİNASYON BİLGİLERİ REJİME VERİLMİŞTİ"

- "Türk ordusu ile her gün temaslar sürüyor. Dünkü koordinasyon bilgileri Suriye ordusuna iletilmişti. Vurulan Türk birlikleriyle ilgili bilgi yoktu."

- "Yaşananlar İdlib anlaşmasının tarafımızdan ihlali değildir. Türkiye'ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İdlib'de gerginliğin azaltılması bölgesinde görev yapan Türk askerlerinin güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz."

- "NATO'dan toplantı istemek Türkiye'nin meşru hakkıdır. Suriye'de yaşananlar NATO'nun kuruluş anlaşması maddeleri kapsamına girmez.

- "Rus ve Türk delegeler bugün de görüşmelerini sürdürecek. Aşılmaz engeller olduğunu düşünmüyorum. İdlib konusunda koordinasyon sağlamak için görüşmelere hazırız."

İdlib'de rejimin saldırısı sonucu 33 Türk askerinin şehit olmasına da değinen Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığının konuyla ilgili yaptığı açıklamayı anımsattı.

ERDOĞAN ve PUTİN GÖRÜŞTÜ

- "Putin ve Erdoğan telefonda görüştü. Putin ve Erdoğan İdlib konusundaki anlaşmaların nasıl uygulanabileceğini görüştü.''

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

MAN_2

Haber Ara