Dolar

32,4746

Euro

34,8116

Altın

2.441,88

Bist

9.915,62

Ruhani'den BM'ye sert çıkış

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, BM'nin silah ambargosuyla ilgili kararnamesine sert tepki gösterdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-22 18:35:18

Ruhani'den BM'ye sert çıkış

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Biz gerekli gördüğümüz her zaman silah alıyoruz, alacağız ve bu konuda hiç kimsenin iznine, onayına ve hiç bir kararnameye bakmayacağız" dedi.

Başkent Tahran'da Savunma Bakanlığı'ında "Savunma Sanayi Günü" kutlamaları kapsamında incelemelerde bulunan Ruhani, ilk defa tanıtılan katı yakıtlı 500 kilometre menzile sahip yeni nesil "Fatih 313" füzesini inceledi.

 Bakanlığa ait konferans salonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararnamesinde yer alan ülkesine uygulanan silah ambargosuyla ilgili konuşan Ruhani, silah alış ve satışlarında bu kararnameyi dikkate almadıklarını söyledi. 

Ülkesinin 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde varılan anlaşmayla ilgili Ruhani, "Bu anlaşma savaş taraftarı bir ülke ve bir ülkedeki başka bir savaş yanlısı topluluk dışında tüm dünya tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Belki bu anlaşma bazı ülkelerin hoşuna gitmemiş olabilir ama ortam anlaşma aleyhine söz söylemeye uygun değil. Bu anlaşmaya Amerika Devleti onay vermesine rağmen Amerika içerisindeki bir grup ve İsrail Devleti muhalefet etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ülke içinde bir takım kişilerin zihnine, "Biz dünyayla anlaştık, samimi bağlantılar kurduk, geliş gidişlerimiz arttı. O zaman niçin silah, füze ve uçak üretelim ve savunma gücümüzü takviye edelim" şeklinde bir soru gelebileceğini belirten Ruhani, "Askeri gücümüzü nükleer anlaşmanın sürdürülebilirliği için takviye etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ruhani, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Birleşmiş Milletler'in 2231 sayılı kararnamesine göre silah ambargosu sürekliyken şu an birkaç yılla sınırlandırıldı. Bununla birlikte hiçbiri bize engel değildir. Biz daha önce de açıkladık ve kararname hakkında da söyledik. Biz gerekli gördüğümüz her zaman silah alıyoruz, alacağız ve bu konuda hiçkimsenin iznine, onayına ve hiçbir kararnameye bakmayacağız. Eğer gerekli görürsek silahımızı satarız, satacağız. Hiç bir kararnameyi dikkate almadan satacağız. Biz hedeflerimize ulaşmak adına savunma gücümüzü arttırmak için füze ve her neye ihtiyacımız varsa üreteceğiz."

Haber Ara