Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

RS Başkanı Srebrenitsa'yı ziyaret etti

RS Başkanı Srebrenitsa'yı ziyaret etti

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-14 16:19:20

RS Başkanı Srebrenitsa'yı ziyaret etti
Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik, Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Srebrenitsa'yı ziyaret etti.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da vatandaşlarla bir araya gelen Dodik, 2 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerde, Srebrenitsa belediye başkanlığı için Sırp partilerinin ortak adayı Mladen Grujicic'e destek çağrısında bulundu.

Dodik, "Srebrenitsa'ya şimdikinin aksine objektif olacak yeni bir yönetimin gelmesini istiyoruz. Sırbistan'ın, Srebrenitsa'ya verdiği maddi destekle başkanın evine kadar giden köprülerin yapıldığı duyumunu aldık ancak Sırpların yaşadığı köy yolları hala kapalı." diye konuştu.

RS'de, 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olmasına yönelik 25 Eylül'de yapılacak referandum hakkında vatandaşların görüşlerini dinlediğini ifade eden Dodik, "Srebrenitsa'nın RS'den ayrılması için referanduma gideceği konuşuluyor. Srebrenitsa, RS'nin bir parçasıdır." dedi.

Dodik, sınırları ilgilendiren maddelerin Dayton Barış Antlaşması'nda açık şekilde yazıldığına işaret ederek, Srebrenitsa'da referandum yapılması için herhangi bir gerekçe olmadığını savundu.

Dodik'in Srebrenitsa ziyaretine Boşnak vatandaşların katılmadığı gözlendi.

Öte yandan, Bosna Hersek Parlamenter Meclisi Milletvekili ve Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı Yönetim Kurulu Başkanı Sadik Ahmetovic, RS'de 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olmasına ilişkin referandum kararına ilişkin, "Biz de Srebrenitsa'nın RS'den ayrılması için referanduma gidilmesini talep edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

RS Anayasa Mahkemesinin RS'de yapılacak "Sırp Cumhuriyeti Günü" referandumunu onaylaması üzerine açıklama yapan Ahmetovic, kararın RS'de yaşayan Boşnakların haklarını savunmadığını belirtmişti.

Haber Ara