Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Reza Zarrab itirafçı mı oldu?

ABD'de tutuklu bulunan günlerdir haber alınamaması üzerine Türkiye'nin ABD'ye nota verdiği İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab, 27 Kasım'da başlayacak jürili duruşma öncesi dünkü ara duruşmaya katılmadı. Bu durum, Zarrab'ın savcılarla hareket ederek itirafçı olduğuna dair iddiaları gündeme getirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-17 13:50:15

Reza Zarrab itirafçı mı oldu?

ABD'de tutuklu bulunan günlerdir haber alınamaması üzerine Türkiye'nin ABD'ye nota verdiği İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab, dünkü ara duruşmaya katılmadı. Mahkeme, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında hazırlanan iddianamenin Zarrab iddianamesinden ayrılması yönündeki talebi geri çevirirken, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile Türkiye arasında nelerin olduğunu anlamak için bilirkişi belirlenmesini istedi. 27 Kasım'da başlayacak jürili duruşma öncesi yapılan bu son ara duruşmaya Zarrab'ın katılmaması ise "İtirafçı mı oluyor?" sorusunu gündeme getirdi.

İTİRAFÇI MI OLDU?

DHA'dan Nazif Albayrak'ın haberine göre ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından NBC, "Savcılık, Zarrab'dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara ilişkin bilgi talep edebilir" iddiasını gündeme getirerek, Zarrab'ın Flynn davasında itirafçı olmayı kabul ettiğini iddia etti.

"İRAN'DAN KORKUYOR"

Milliyet'ten Güneri Civaoğlu ise bugünkü köşesinde "sağlıklı duyum aldım" diyerek "Zarrab'ın İran'dan korktuğunu ve itirafçı olduğunu" yazdı. İşte Civaoğlu'nun yazısının ilgili bölümü:

Zarrab'ın avukatlarına yakın olanlar” diyeyim. Hiç değilse “şimdilik” durum şöyleymiş: “Zarrab kendine yönelik suçlamaları genelde kabul edecekmiş. Yani... Sadece kendini ilzam eden bir tür itiraf. (Neyi itiraf edeceği tam belli değil ya da itiraf değil bunun bir iddia olabilmesi de mümkün. Çünkü itiraf ortada kanıtlanmış bir gerçeğin bulunması halinde mümkündür. G.C) 15 yıla kadar hapsi göze almış. Kendini aşan konulara ve devlet kademesine (örneğin İran) girmeye-cekmiş.” 15 yıl hiç de az süre değil. Neden eğer itiraf edilecek bir şey varsa- itirafın yanı sıra geniş çaplı bir açıklama yapmıyor? Duyumuma göre “İran'dan korkuyormuş.” Açıkçası… Can güvenliğinden endişeliymiş. Buna itirazları da kaydedeyim. “ABD koruma yasalarına göre, yüzü estetik ameliyatla değiştirilebilir, yeni kimlik verilir, izi kaybettirilir. Kimse nerede olduğunu bulamaz(!!)” Bu da bir görüş. Ama… Mafya aleyhine tanıklıkta başvurulan bu yöntem koruma sağlayabilir. Bir mafya örgütünün en fazla birkaç yüz kişisiyle “korumaya alınmış bir itirafçısını” bulması öyle kolay değil.
Ama… İran gibi devlet gizli servisinin her köşesine uzanabildiği bir dünyada uzun süre gizli kalabilmek mümkün mü?

HAPİSTEN ÇIKARILDI

Ayrıca NBC haberinde Zarrab'ın hapisten çıkarıldığını, ancak halen federal tutuklu olarak gözetim altında, savcılık makamı ile görüşmeye başladığı ileri sürüldü.

ZARRAB'DAN HABER ALINAMIYORDU

İki gün önce Reza Zarrab'dan 'beş gündür haber alınamadığı' belirtilmiş, Türk Dışişleri bu konuda Washington yönetimine iki kere nota vermişti. Sonrasında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, konuya ilişkin "ABD'den bir sözlü cevap şu anda gelmiştir. Rıza Sarraf'ın sağlık durumunun iyi olduğu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na bir bilgi ulaştırılmıştır" açıklaması yapmıştı.

Haber Ara