Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Reuters, para karşılığı Amerika'ya bilgi satıyor'

Dünyaca ünlü Reuters Haber Ajansı, Amerika’nın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) kuruluşuna göçmenlerin yer ve kimlik bilgilerini bir anlaşmayla sattığı iddia edildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-29 14:12:25

'Reuters, para karşılığı Amerika'ya bilgi satıyor'

Intercept adlı elektronik yayın organından duyurulan bir araştırmada, Reuters, Amerika'nın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) yaptığı 30 milyon dolar civarındaki federal sözleşme sonrası göçmenlerin bilgilerini kuruma iletmeye başladığını açıkladı.

REUTERS GENİŞ BİR BİLGİ AĞINA SAHİP

Reuters'in bu işi alt kuruluşu olan West Publishing ile birlikte sürdürdüğü, ICE'nin hapishanedekilerin kimliklerini ve yerlerini gerçek zamanlı olarak kaydeden bir gözlem hizmeti veren “Tutuklama, Uyum ve İhraç” kanadına veri sağladıkları iddia edildi.

Reuters tarafından iletilen bilgiler aynı zamanda geniş bir plaka tarama tabanına erişimi de içeriyor. CLEAR adı verilen ve yine Reuters'in hizmeti olan online araştırma hizmeti de anlaşmaya dahil. Reuters zaten bu yolla geniş çaplı, kamusal ve özel alandaki bulunması zor kayıtları araştırmacıların hizmetine sunduğunu web sitesinden ilan ediyor.

"SIFIR TOLERANS POLİTİKASI"NI HATIRLATTILAR

Geçtiğimiz hafta Londra merkezli hukuk ve gözlem grubu olan “Privacy International”, Thomson Reuters CEO'su James Smith'e bir mektup yazarak sorunla ilgili endişelerini dile getirdi.

Mektupta Amerikan Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere yönelik izle ve yakala politikası hatırlatılarak, ICE önderliğindeki son “sıfır tolerans” uygulaması ile çocukların ailelerinden ayrıldığı vurgulandı. Mektupta Reuters Ajansı'nın “Amerikan göç ajanslarına rastgele ve orantısız zulüm önlemlerinde kullanılabilecek ürün veya hizmet sağlamaması” istendi.

REUTERS ÖZEL HİZMETLER BÖLÜMÜ MEKTUBA CEVAP VERDİ

Thomson Reuters Özel Hizmetler CEO'su Stephen Rubley, aynı zamanda ICE Vakfı'nın yönetim kurulunda görev alıyor. Rubley, mektuba n “ICE'nin kadınları ve erkekleri destekleyen” menfaat gütmeyen bir kuruluş olduğunu belirtti. Reuters'in ise “kanunlar çerçevesinde Amerikan hükümetinin birçok organına ürün ve hizmet sunduğunu” iletti.

Geçtiğimiz hafta NBC News'de yer alan bir haberde Thomson Reuters'in ICE ile işbirliğini ortaya koydu. Haberde, “[Thomson Reuters Özel Hizmetler] ICE'ye aktif suç araştırmalarında, kamu emniyeti ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturan öncelikli vakalarda, belirgin olarak kaynaklara odaklanması amacıyla bilgi sağlamaktadır” denildi.

THOMSON REUTERS AJANSI: TİCARİ İLİŞKİLERDEN BAĞIMSIZIZ

"Thomson Reuters'in sözcüsü ise, Reuters'in haber toplama faaliyetinin ‘tamamen herhangi bir ticari ilişkiden bağımsız olduğunu' vurguladı” ancak şirketin Trump yönetiminin çocukları ailelerinden ayırma politikası üzerine yorum yapmaktan çekindiği belirtildi.

PRIVACY INTERNATIONAL: SORULARIMIZA CEVAP ALAMADIK

Londra merkezli Privacy International ise bir girişimde daha bulunarak ikinci bir mektup yazdı. Mektupta Reuters Ajansı'na ymnelik şirket şimdiye kadar “bizim özel sorularımıza cevap vermedi” denildi. Bu nedenle Privacy International yetkilileri, “West Publishing Corporation ya da Thomson Reuters'in kendisinden bir yanıt alamadıkları için hayal kırıklığına uğradıklarını” dile getirdi.

Haber Ara