Dolar

32,5178

Euro

34,5806

Altın

2.502,99

Bist

9.548,09

'PYD'nin ele geçirdiği Rakka'da Esed'e destek artıyor'

PYD'nin başını çektiği ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİD'den alınan Suriye'nin Rakka kentinde gerilim yüksek. Şehirdeki pek çok sorun devam ederken, Beşar Esed'e destek ise artmış durumda.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-30 09:42:17

'PYD'nin ele geçirdiği Rakka'da Esed'e destek artıyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'de yayın yapan Dış Politika dergisi Foreign Policy'de Elizabeth Tsurkov imzasıyla "İslam Devleti'nin (IŞİD) eski kalesinde, Esed için gizli bir hasret" başlıklı makale yayınlandı.

PYD, RAKKA'YI ESED REJİMİNE Mİ DEVREDECEK?

"ABD destekli SDG, Rakka'yı ele geçirmiş olsa bile, birçok bölge sakini güvende hissetmiyor ve yalnızca Beşar Esed'in istikrar getirebileceğine inanıyor" denilen makalede "PYD'nin başını çektiği SDG'nin zayıf ve öz yönetim olarak adlandırılan kaotik yönetim tarzının belirsizlik oluşturduğunu" yazan Elizabeth Tsurkov, Suriye devlet medyasının Rakka halkı arasında şehrin Esed rejimine devredileceğine ilişkin söylentiler dolandığına ilişkin haberler yapıldığını belirtti.

SDG/PYD'NİN MEŞRUİYETİ KABUL EDİLMİYOR

"Yavaş bir yeniden yapılanma, yetersiz finansman, Arapların çoğunlukta olduğu bir şehirde Kürt yönetiminin yaşattığı hoşnutsuzluk, hepsinden önemlisi uzun yıllardır süren savaşın ardından güvenliğe hasret duymak yerel halkın SDG/PYD'yi desteklemesini engelleyen hususlar arasında. SDG/PYD'nin fon sıkıntısı nedeniyle temel hizmetleri sağlayamaması, şehirdeki militan saldırıları önleyememesi yönetimi zayıf kılıyor ve meşruiyetini yitirmesine sebep oluyor."

ABD DESTEKLİ SDG/PYD ŞEHRİ IŞİD'DEN ALIRKEN YERLE BİR ETTİ

"SDG'ye duyulan güvensizliğin bir diğer nedeni de şehri IŞİD'den alırken yerle bir etmeleri ve büyük ölçüde yıkmaları. Savaş, IŞİD'in savaşçıları ve ailelerinin Deyrizor Valiliği'ndeki örgütün kalan kalesine çekilmesine izin veren gizli bir anlaşmayla sona ermişti. BM daha sonra Rakka'nın yüzde 80 yaşanamaz olduğunu duyurdu."

PYD IŞİD İLE ANLAŞMA İMZALAMIŞ, IŞİD'İN ŞEHRİ GÜVENLE TAHLİYE ETMESİ SAĞLANMIŞTI

Rakka'da savaş, Kürtlerle IŞİD arasında imzalanan bir anlaşmayla sonuçlanmıştı. BBC'den Riam Dalati ve Quentin Sommerville'nin 14 Kasım 2017'de yayınlanan haberinde 250 IŞİD militanı ve ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini duyurmuştu. Tahliye edilen IŞİD'liler arasında, örgütün önde gelen isimlerinin olduğu belirtilmiş, silah ve cephane yüklü kamyonlarla ayrıldıkları kaydedilmişti. ABD ve İngiltere öncülüğündeki SDG/PYD koalisyonu anlaşmayı reddetmemiş, IŞİD'den de yalanlama gelmemişti.

1_123
IŞİD'liler otobüslere binerken görüntülenmişti

2019-07-30_09h15_17
BBC muhabiri Quentin Sommerville, IŞİD militanlarını Rakka'nın dışına taşıyan konvoydaki kamyonların şoförleriyle görüşürken

Rakka'dan Esed rejimini Özgür Suriye Ordusu'nun çıkardığı belirtilirken, makalede bu dönem "istikrarsızlık" olarak değerlendirildi. 2014 yılında IŞİD'in yönetimi ele geçirmesinin ardından ABD destekli SDG/PYD 2017'nin sonlarında şehri teslim aldı.

Şehirde suyun olduğu ama elektriğin olmadığı belirtilirken, okul ve hastanelerin PYD tarafından yok edildiği kaydedildi.

Rakka'daki yeniden yapılanmaların yavaşlığı konusunda uluslararası güçleri suçlayan dergi, büyük oranda SDG propagandasına imza atsa da Rakka'nın patlamaya hazır bir bomba olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Haber Ara