Dolar

32,4471

Euro

34,4826

Altın

2.474,03

Bist

9.582,96

PYD lideri Müslim neden Ankara'ya geldi?

PYD lideri Salih Müslim, Türkiye'yi rahatsız eden etnik temizlik ve zorla göç iddialarıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye geldi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 20:21:51

PYD lideri Müslim neden Ankara'ya geldi?

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

Basnews ve Mednuçe'de yer alan haberlere göre Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile savaşan PYD'nin lideri Salih Müslim, İstanbul aktarmalı olarak Ankara'ya geçti.

Salih Müslim'in bugün ya da yardın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği belirtilirken gündemde etnik temizlik ve göç iddiaları yer alacak.

Hatırlanacağı üzere PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin Tel Abyad'a saldırısında binlerce Türkmen ve Arapma ABD - YPG saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınmıştı. "SINIRI BİZ KAPATMADIK"

Öte yandan Mednuçe TV'ye bir demeç veren PYD lideri Salih Müslim, PYD'nin Gre Sipi olarak isimlendirdiği Tel Abyad'da bulunan sınırı kapatmadıklarını savundu. Bölgede durum normal olmadığı için halkın Tel Abyad'a dönmediğini öne süren Salih Müslim, IŞİD'in döşediği mayınlardan ötürü güvenlik tedbirleri almaya mecbur olduklarını söyledi.

Öte yandan Türk gazetecileri de Tel Abyad'a davet eden Müslim, "Yaşananları yerinde görebilirler. Biz Gre Sipi üzerinde farklı hesapları olan güçlerin politikalarını boşa çıkardık" dedi.


Türkiye'nin güvenlik zirvesinde aldığı kararları da eleştiren Müslim, kararların telaş ve korkuyla alındığını iddia etti. "Türkiye sağduyulu olmalı ve diyalogla sorunları çözme yoluna gitmeli" diyen Müslim, "Türkiye'ye düşman değiliz" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

MÜSLİM LOJİSTİK HATTI İÇİN Mİ GELDİ?

YPG'nin Tel Abyad'ı almasının Türkiye'yi rahatsız etmesinin PYD'yi endişelendirdiği bilinirken YPG'nin lojistik hattı hem Kobani'ye açılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan hem de sınırın farklı bölgelerinde yer alan insani yardım koridorlarından sağlanıyor. Hem IŞİD tehdidi hem de Barzani yönetiminin PKK - PYD yapılanmasına soğuk yaklaşmasından ötürü PYD'nin Türkiye dışında bir lojistik koridoru bulunmuyor.

Türkiye'nin lojistik koridorunu kapatması durumunda PYD'nin ciddi sıkıntılar yaşayabileceği ifade ediliyor. Bilindiği üzere PYD'nin askeri kanadı YPG'ye bugüne kadar Türkiye'den yüzlerce kişi katıldı ve katılanların neredeyse tümü Türkiye sınırını kullanarak bölgeye ulaştı.

Diğer taraftan Türkiye'nin bölgede YPG ile birlikte hareket eden MLKP ve TİKKO gibi örgütlerin bölgede barındırılmasından da rahatsız olduğu biliniyor. Marjinal sol örgütlere bağlı militanların Suriye'de bulunan YPG kamplarında eğitim alıp Türkiye'ye dönmesinden endişe eden Türkiye'nin PYD'ye söz konusu örgütlerle ilgili de baskı yaptığı iddialar arasında.


Haber Ara