Dolar

32,5821

Euro

34,8180

Altın

2.410,34

Bist

9.645,02

PYD'li isim özel uçakla ABD'ye gitti: Sır ziyaret!

ABD PYD'nin öncüsü olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni Rakka'nın yanı sıra, Deyr Zor'da da kullanacak. Konu ile ilgili ayrıntılar ise PYD'nin önemli ismi İlham Ahmed (Ehmed)'e bir ay süren ABD ziyaretinde anlatıldı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-22 09:56:26

PYD'li isim özel uçakla ABD'ye gitti: Sır ziyaret!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Aydınlık'tan Mehmet Kıvanç'ın "Suriye'deki güvenilir kaynaklara dayandırdığı" haberine göre Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı İlham Ahmed, 17 Ocak'ta ABD'ye gitti. Yaklaşık bir ay Washington'da kaldı.

TRUMP'TAN ÖNCE...

Ahmed'in ABD'ye ayak bastığı tarihte Donald Trump, henüz başkanlık koltuğuna oturmamıştı. Ekibi geçiş dönemini planlama konusunda hazırlıklar yürütüyordu. Ahmed, bu kapsamda ABD'de misafir edildi.

ÖZEL UÇAK AYRINTISI

Ahmed, Kobani'den (Ayn el Arap) ABD'ye özel uçakla gitti, özel uçakla döndü.

"NELER KONUŞTUK?" TOPLANTISI

ABD temaslarının sonuçlarını PKK'nın Suriye kanadı PYD yetkililerine 18 Şubat'ta ABD'nin askeri üssünün de bulunduğu Suriye'nin Haseke iline bağlı Rumeylan'da düzenlenen toplantıda anlattı.

İLHAM'IN TEMASLARI

Ahmed, Washington'da Trump ekibiyle ve kongreden etkili isimlerle görüştü.

PYD'NİN GÜNDEMİ "CENEVREYDİ"

Ahmed'in gündeminde Cenevre'de, politik bir muhatap olarak kabul edilme talebi vardı.

ABD "YENİ GÖREVLER" VERDİ

Amerikan tarafı, Cenevre'ye katılmak gibi siyasi talepleri ikinci planda değerlendirerek PYD/YPG'ye yeni görevler çıkardı. ABD'nin Suriye'de PYD için şu aşamada çizdiği rol IŞİD'e karşı savaşmak.

PYD'NİN ÖNCE "BUNU" YAPMASI İSTENİYOR

Bu plan olgunlaşmadan, PYD'nin siyasi taleplerine yeşil ışık yakılması beklenmiyor. ‘Önce IŞİD'e karşı savaş, sonra özerklik...' ABD'nin sıralaması bu şekilde işliyor.

"ASKER" SÖZÜ VERİLDİ

Bu kapsamda PYD'li İlham Ahmed'e “Suriye'ye size destek olmak için daha çok asker göndereceğiz” sözü verildi.

Buna göre; ABD, Haseke yakınlarındaki yeni üssüne daha çok asker gönderecek. Askerler önce Kuveyt'te ardından Suriye'ye nakledilecek.

"SİLAH" DESTEĞİ


Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah desteği artacak.

"ARAP"LARA YÖNELİK POLİTİKA

Bölgedeki Arap aşiretleriyle koordinasyon sıkılaştırılacak. Daha çok Arap aşiretinin SDG'nin çatısı altına girmesi sağlanacak. YPG varlığı bu yolla kamufle edilecek. 

HEDEF: DEYR ZOR

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Deyr-i Zor için düğmeye basılacak.

NE ZAMAN HAREKETE GEÇİLECEK?

Olası takvime göre, Deyr-i Zor harekatının Nisan ayında başlaması planlanıyor. Bu operasyonla bölgedeki petrol yatakları SDG'nin, dolayısıyla PKK/PYD'nin denetimine geçmiş olacak. Suriye ordusu Haseke'de olduğu gibi çembere alınacak.

TRUMP'IN SURİYE PLANI

16 Şubat'ta Pentagon'dan bir yetkili CNN International'a yaptığı açıklamada, “Suriye'ye askeri birliklerin gönderilme ihtimali bulunuyor” demişti. 17- 19 Şubat tarihlerinde toplanan Münih konferansında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “ABD'ye sahaya özel kuvvetlere bağlı askerler göndermeleri önerisinde bulunduk. IŞİD ile mücadele, PKK'yı ve PYD'yi meşrulaştırıcı faktör olmamalı” dedi.

Haber Ara