Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

PYD, ABD'nin Suriye'de kalmasını istiyor: 1500 askeri bırakın

ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, PYD'li Mazlum Kobani ile görüştü. Kobani, Votel'den ABD askeri de dahil bir grup koalisyon askerinin Suriye'de kalması talebinde bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-18 21:50:33

PYD, ABD'nin Suriye'de kalmasını istiyor: 1500 askeri bırakın

ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, SDG ismini kullanan YPG/PKK'nın kendilerinden Suriye'den çekilmemelerini talep ettiğini ancak bunun şu anda kendileri için bir seçenek olmadığını bildirdi.

VOTEL SURİYE'DE

Amerikan medyasına göre, Votel, Suriye'de Türkiye tarafından aranan ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon tarafından SDG'nin komutanı olarak nitelenen PKK'lı isim Mazlum Kobani kod adlı Şahin Cilo ile Suriye'de ABD'ye ait bir hava üssünde görüştü.

Amerikan medyasına konuşan Kobani, ABD'den hava desteği ve sahada destek kuvveti istediğini ifade etti.

Cilo ile görüşmesinden sonra basına açıklamalarda bulunan Votel, "Bizden yapmamızı istedikleri şeyleri tabii ki biliyoruz. Ancak bu şu anda gittiğimiz bir yol değil" ifadesini kullandı.

ABD ASKERLERİNİN SURİYE'DE KALMA OLASILIĞI VAR MI?

ABD'nin Suriye'de asker bırakmasının söz konusu olup olmadığına yönelik bir soruya ise Votel, "Tartışma ABD askerlerinin burada kalıp kalmaması üzerine değil. Koalisyonun kuvvetlerinin ne yapabileceği potansiyeline baktık" dedi.

Votel, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın aralık ayında verdiği çekilme talimatını uyguladıklarını ifade etti.

NELER YAŞANDI?

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'in Aralık'ta açıkladığı Suriye'den çekilme planı PYD tarafından endişeyle karşılandı. Bu sebeple Şam rejimiyle temasa geçmeye çalışan PYD'liler ABD tarafından uyarıldı. IŞİD'le karşıtı koalisyonunun ABD'li komutanı Korgeneral Paul LaCamera Pazar günü yaptığı açıklamada, SDG'nin Şam'la işbirliği yapması halinde ABD'nin kendilerine destek vermesinin mümkün olmayacağını söylemişti. Rusya ise PYD'ye, rejim ile diyalog kurması konusunda çağrı yapıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed de dün yaptığı açıklamada PYD'nin ağırlıkta bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) seslenerek "Sizi devletinizden başka kimse korumaz. Eğer ülkeyi savunmak için kendinizi hazırlamazsanız, onların (Türklerin) kölesi olmaktan başka bir şey yapamazsınız" demişti.

ABD ordusunun ayrılmasından sonra Türkiye'nin bölgede daha fazla etkili olmaya çalışacağını belirten Esed, DSG'nin tek çaresinin Şam ile işbirliği yapmak olduğunu söyleyerek, "Amerikalılar sizi satacaktır. Suriye ordusundan başka kimse sizi koruyamaz" dedi.

 

 

Haber Ara