Dolar

32,5497

Euro

34,8218

Altın

2.427,87

Bist

9.645,02

Prof. Dr. Özçelik: Rusya, Azak Denizi'ni tamamen ele geçirmek istiyor

Rusya’nın Ukrayna sınırına yoğun asker sevkiyatı Ukrayna ordusunu alarm durumuna getirirken, Rusya’nın muhtemel işgal girişimlerine yönelik gelişmeler hakkında Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik değerlendirmede bulundu. Kırım Haber Ajansına konuşan Özçelik, Rusya’nın başlattığı askeri manevralarıyla Azak Denizi’nde tam hakimiyet kurmayı ve Batı bloğunu test etmeyi amaçladığını vurguladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-03 20:17:07

Prof. Dr. Özçelik: Rusya, Azak Denizi'ni tamamen ele geçirmek istiyor

Rusya'nın işgal ettiği Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a yoğun askeri sevkiyatını yorumlayan Özçelik, “Moskova yönetimi, Donbas bölgesine yakın olan Mariupol ve Harkiv liman şehirlerini ele geçirerek Ukrayna'nın Azak Denizi'ne ulaşmasını tamamen önlemek istiyor.” dedi.

Prof. Dr. Özçelik'in açıklamaları şöyle:

ac431cff4ce3492ff7084d2dd43b3039_m

“RUSYA, AZAK DENİZİ'Nİ TAMAMEN ELE GEÇİRMEK İSTİYOR”

“İlk olarak son iki haftada Kremlin'in sosyal medya ve trol ordusunun Ukrayna'nın Donbas bölgesine saldıracağı yönünde paylaşımlarının sayısı artmış durumda. Geçmiş tecrübelerden bunu, Putin'in yeni bir savaş açacağı şeklinde anlamak gerekiyor. İkinci olarak, Moskova yönetimi, Donbas bölgesine yakın olan Mariupol ve Harkiv liman şehirlerini ele geçirerek, Ukrayna'nın Azak Denizi'ne ulaşmasını tamamen önlemek istemekte. Rusya, büyük ihtimalle Azak Denizi'ni tamamen ele geçirmek istiyor. Hatta Kırım'daki işgali meşrulaştırmak için Odesa'ya da uzanabilir. Çünkü orada çok büyük bir Rus azınlık var. Diğer yandan, Ukrayna'nın Kırım'ın su ihtiyacının yüzde 75'ini sağlayan su kaynaklarını kesmesi sonucu şu anda Kırım'da iklim değişikliğinin artması ile çok büyük su sıkıntısı var."

thumbs_b_c_f5749b052c957a400eaff1bbbbc3f471

Prof. Dr. Özçelik şöyle devam etti:

"Her ne kadar Kerç Boğazı'nda yapılan köprü lojistik olarak Kırım'a Rusya'nın ulaşımını sağlasa da, Ukrayna'nın Azak Denizi'ne kıyısı olan topraklarının Rusya tarafından işgal edilmesi, yaz aylarında Kırım'a gelecek Rus turist sayısını arttırmak isteyen Kremlin yönetiminin savaş açma olasılığını arttırabilir. Üçüncü olarak, Rus muhalif lider Navalnıy'ın hapse atılmasından sonra gösterilere başlayan Rus halkının, Putin yönetimine karşı tepkisini azaltmak için Moskova'daki yöneticilerin savaş çıkarması mümkün gözükmekte. Eylül ayında Rus Parlamentosu Duma seçimleri yapılacak olması, Putin'in partisinin kan kaybetmesinin önüne geçmek için savaş tamtamlarının çalmasına şaşırmamak gerekiyor.”

“RUSYA, DONBAS'TA KARABAĞ'IN RÖVANŞINI ALMAYA ÇALIŞIYOR”

“Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelesnkıy'ın Türk SİHA'larının alınması konusunu gündeme getirmişti. Geçen hafta Rusya'nın Suriye'den Türkiye sınırına yakın bölgelere yönelik füze saldırısında Türkiye'ye mesaj verildi. Rusya, Türkiye'ye bu girişimle ‘SİHA'ları Ukrayna'ya satmayın' mesajı verdi. Çünkü Karabağ'daki 44 gün savaşında şu görüldü ki, SİHA'lar çok etkili. Karabağ'daki yenilgi, sadece Ermenistan ordusunu sarsmadı, Rus ordusu da sarsıldı. Bu bakımdan Rusya, Donbas'ta Karabağ'ın rövanşını almaya çalışıyor."

“PUTİN, DONBAS'TA RUS RULETİ OYNAYARAK BATI'NIN TEPKİSİNİ TEST EDİYOR”

“Putin, Donbas'ta bir Rus ruleti oynayarak Batı'da safların ne kadar sık olduğunu test etmeye çalışıyor. Biden, Putin'e karşı çok sert tepkiler verdi. Diğer yandan, Almanya ile planlanan Kuzey Akım projesinin yüzde 95'i bitmiş durumda. Batı bloğu içinde Almanya, Rusya'ya karşı çok sert değil. Aynı şekilde Fransa, her zaman olduğu gibi NATO'nun içindeki çatlak ses konumunda. Bir anlamda, Putin Donbas'taki hareketlilik ile Batı bloğunda ne kadar çatlak ses var bunu test etmiş oluyor. Ama bu çok büyük bir savaş olabilir mi? Olma ihtimali var. Karabağ'da Azerbaycan nasıl topraklarını işgalden kurtarmak için harekât başlatmışsa Ukrayna da aynısını yapabilir. Ukrayna Genelkurmayı bu konuda belki de hazırlığını yapmıştır.”

Haber Ara