Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Plakadan araç sorgulama yöntemi

İkinci el araç alımında dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de plaka kanalıyla fikir sahibi olmak. Peki ama nasıl?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 20:06:25

Plakadan araç sorgulama yöntemi

İkinci el araç satın almak gibi bir planınız mı var? Almayı planladığınız aracın geçmişiyle ilgili detayları öğrenmek istersiniz.

Almayı düşündüğünüz araç hasarlı mı değil mi, herhangibir kazaya karışmış mı karışmamış mı bunu bilmeniz elbette önemli. Bunları yapmadığınız halde dönüşü zor bir yola girebilirsiniz.

Resmi kayıtlara erişim imkanı

Bu süreçte resmi kayıtlar alıcılara yol göstericilik yapıyor.
İlk etapta sorgulama boyutu.Sözkonusu aracı sorgulamak için aracın plakası yeterli.
Sorgulama yaptığınız aracın hasar geçmişi, üzerinde bulunan borçlar, muayene geçmişi, kaskolu olduğu dönemler ve değişen parçaları bu kanalla size yol gösterir.
Plakadan araç sahibini öğrenmek gibi bir durum ise ne yazık ki mümkün değil.
İnternet üzerinden sorgulama yapabilmek için iki alternatif var. e-Devlet üzerinden veya sigorta hizmeti sunan internet platformlarından bu bilgiye erişebilirsiniz.
E-devletten kendi aracınızla ilgili bilgileri sorgulamak üzerine kurulu bir sistem.

Ücretli uygulama da var

“Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” sayfasına gidildiğinde istenen bilgileri girerseniz ulaşmak istediğiniz bilgiye de ulaşabilirsiniz.İnternet sitesine girdikten sonra plaka ya da şasi numarası üzerinden hasar, kaskosuz dönem, değişen parça ve araç detay sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Sorgulama kapsamında ücret alınıp alınmadığından da emin olmanız lazım ki belli bir ücret kesintisiyle size bu bilgiler aktarılabiliyor.
Sigortam360 sitesi üzerinden aracın hasar geçmişini, araca ait detay bilgilerini, eksper raporlarını, trafik ve kasko sigortası poliçeleri gibi detaylı bilgilerini görebilirsiniz. Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kurulan Sigortam360 ile yapılan sorgulamalarda belli bir hizmet bedeli var.

Sigorta Poliçesi Sorgulamak

Trafik poliçenizi sorgulamak istediğinizde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden faydalanabilirsiniz. Trafik Poliçe Sorgula bölümüne girdikten sonra ilgili alana araç plakanızı ve TC kimlik numaranızı yazıp sorgulayarak aracınıza ait poliçe bilgilerine ulaşabilirsiniz. Araç sahibi kimse o kişinin TC kimlik numarasını girmek önemli.
T.C. kimlik numarası yerine vergi numarası veya sigorta poliçesinin üzerinde yazan acente numarası, poliçe numarası gibi bilgilerle de sorgulama yapmak mümkün.

Mesaj da atabilirsiniz

Mesaj yoluyla da plakadan araç sorgulama işlemi yapmak mümkün. Ücretli bir sorgulama türü olan SMS ile araç sorgulama işlemi için aracın plakasını bitişik bir şekilde yazıp 5664'e yollayabilirsiniz. Bu sorgulama ile aracın hasar geçmişini öğrenebilirsiniz.

SMS ile sorgulama yöntemleri

Hasar Geçmişi
Plakayı yazın, 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelir
ERP (Eksper Raporu) olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARIHI yazıp sorgulama yapabilirsiniz.

"Şasi No" ile sorgulama; Araç Detay Bilgisi Sorgulama

DETAY boşluk Plakayı yazın, 5664'e gönderin. Aracın markası modeli, plaka değişimi olup olmadığı, hangi illerde tescil kaydının olduğu, araç türü değişimi olup olmadığı, son sahiplik süresi, yürürlükte kaskosunun olup olmadığı, trafiğe çıkış tarihi, toplam kaskolu olduğu süre ve toplam kaskosuz olduğu süre bilgileri anında cebinize gelir.

Kimden aldığınızı bilmelisiniz

Eksper raporuna göre araçta değişen parça bilgileri sorgusu için: PARCA yazın, boşluk bırakın, plakayı yazın, boşluk bırakın,kaza tarihini yazın 5664'e gönderin. Aracın kazaya ait eksper raporunda yer alan parça bilgileri anında cebinize gelir

Araç alırken dikkat etmeniz gereken konulardan ilki elbette kimden aldığınızı bilmek. Aracın bugüne kadarki ruhsat sahipliği sayısını öğrenmeniz önemli. Bu hizmeti de mesaj atarak, sorgulama ekranından kolayca elde edebiliriz. 

Çağrı merkezi yoluyla

Plakadan araç sorgusu yapmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem çağrı merkezini aramak. 118 90'ı arayarak araç plakasını çağrı merkezindeki danışmanla paylaşabilir ve aracınızla ilgili detayları öğrenebilirsiniz.Bu hizmet de sizden belli miktar para alacaktır.Sürprizle karşılaşmamak için ücret bilgisini de sorgulayın.Bu işlem Tramer sorgulama olarak biliniyor.

Tramer nedir?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması. Bu sistem tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposu. Alıcılar, bu sorgulama işlemi sayesinde aracın daha önce kazaya uğrayıp uğramadığı, bugüne kadar gördüğü hasarlar ve diğer birçok özelliği hakkında bilgi edinebiliyor

 

Haber Ara