Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Peşmerge ve Haşdi Şabi arasında Ninova gerginliği

Şii milis gücü “Peşmerge Güçleri’ni Ninova sınırından kovacağız” dedi. Peşmergeden 'Dikkate almıyoruz' açıklaması geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-28 17:51:33

Peşmerge ve Haşdi Şabi arasında Ninova gerginliği

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Rudaw'ın haberine göre iki gün önce Şengal'in doğusunda bulunan peşmerge mevzilerine top atışında bulundu. Peşmergeden bu saldırıya tepki gelmeden durumu toparlamak isteyen Haşdi Şabi komutanlarından Ahmed Esedi, “Peşmerge Irak Silahlı Güçleri'nin bir parçasıdır. Terör ve IŞİD'e karşı mücadelede bizim kardeşimiz ve ortağımızdır. Peşmerge Güçleri'yle aramızda güçlü bir işbirliği var” dedi. Ahmed Esedi, meydana gelen olayı araştırmak için bir komisyon oluşturduklarını, buna benzer girişimlerin tekrarlanmasının önüne geçeceklerini belirtti.

NİNOVA GERGİNLİĞİ

Yaşanan bu gerginliğin üzerine Haşdi Şabi komutanlarından tahrik edici açıklamalar gelmeye devam etti.

Kmutanlardan Cewad Teltelibawi dün akşam Peşmergenin Ninova sınırının dışına çıkması gerektiğini söyleyerek, “Peşmerge Güçleri'ni Ninova sınırından kovacağız. Onları kovmak IŞİD'i kovmaktan daha kolay" dedi.

Cewad Teltelibawi
277895Image1

PEŞMERGEDEN CEVAP GELDİ

Peşmerge Bakanlığı Basın Sorumlusu Tuğgeneral Halgurd Hikmet de bu sözlere cevap verdi ve şunları söyledi:

"KAALE ALMIYORUZ"

“Bu gibi kişisel açıklamaları kaale almıyoruz. Sadece resmi açıklamalarla ilgileniyoruz."

"İBADİ'YE SÖYLEDİK"

“Eğer Irak Başbakanı Haydar İbadi sorunları çözmek istiyorsa biz ona fikrimizi iletmiştik. Şimdi bu tür sorunlar yaratmaya çalışanlar ise İbadi'nin kanadından değil."

İBADİ'YE "TASMAYI SIKI TUT" İMASI

"Haşdi Şabi artık Irak Ordusu içerisinde resmi bir güçtür. Bundan böyle yasa ve ahlaki değerlerle hareket etmelidir” ifadelerini kullandı.

BAĞDAT'TAN AÇIKLAMA

Peşmergenin topu İbadi yönetimine atması üzerine Irak Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Albay Leyis Muhammed Naimi şunları söyledi:

"BİZİMLE İLGİLİ YOK"

“Haşdi Şabi komutanlarının yaptığı açıklamaların tamamı siyasidir ve kesinlikle Irak Savunma Bakanlığı ile ilgisi yoktur. Onlar Başbakanlığa bağlı bir güç. Irak Başbakanı Haydar İbadi , Irak Güçleri Genel Komutanı sıfatıyla Irak Ordusu'nun olduğu gibi Haşdi Şabi'nin de başkomutanıdır. Yüksek düzeyde bir ilişki ve işbirliği içindeyiz. Birlikte yürüttüğümüz çalışmalara yönelik anlaşmalara sadığız. Bu aşamada askerlerimiz ile peşmergelerin birlikte yürüttükleri bir mücadele var. Her iki bakanlığın görevi Irak sınırlarını korumak ve IŞİD'le mücadele etmektir. Bütün alanlarda tamamen biribirimizi destekliyoruz. Savunma Bakanlığı sağlam ve resmi bir kurumdur. Askeri açıdan Irak'ı temsil ediyor. Doğrudan Savunma Bakanı ve Başkomutanlığa bağlıdır. Hiçbir şekilde siyasi bir bağlantımız yoktur. Peşmerge Bakanlığı'yla da doğrudan bir iletişim içerisindeyiz ve ilişkilerimizi kardeşçe yürütüyoruz. Ayrıca peşmergeler Kürdistan halkının gerçek temsilcileridir."

Haber Ara