Dolar

32,4535

Euro

34,7452

Altın

2.437,86

Bist

9.915,62

Peru'da Devlet Başkanı Vizcarra'nın görevden alınması üzerine halk ayaklandı

Perulular, ülkenin cumhurbaşkanı Martin Vizcarra'nın rüşvet aldığı iddiaları nedeniyle yargılanmasını protesto ediyor. Ülkede geçtiğimiz hafta başlayan protestolar pandemiye rağmen geniş kitlelerin ayaklanmasına yol açtı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-14 16:38:53

Peru'da Devlet Başkanı Vizcarra'nın görevden alınması üzerine halk ayaklandı

Peru Devlet Başkanı Vizcarra'nın aniden görevden alınmasını protesto eden Perulular, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan çevik kuvvet polisi ile Lima sokaklarında çatıştı.

images_37

Başkent Lima ve diğer şehirlerdeki çatışmalar, daha barışçıl protestolar, parçalanmış Kongre ve Manuel Merino'nun yeni hükümeti üzerinde baskı oluşturuyor.

XRM101-1110_2020_012425

Seçmen kitlesi önünde popüler sayılan Vizcarra, mevcut siyasi görüşlerden bağımsız merkez politikacı olarak Pazartesi günü görevinden uzaklaştırılmıştı. Görevden alma gerekçesi rüşvet aldığı iddiaları üzerine olurken, Vizcarra suçlamaları reddetti.

Kongre başkanı, merkez sağ Halk Eylem partisinin üyesi olan Merino, Perşembe günü yeni kabinesinde yemin ederek sükunet çağrısında bulundu.

peru_1

Lima'da bir protestocu olan Jose Vega, Merino'yu koronavirüs pandemisine benzetti. Merino'nun kendilerini temsil etmediğini belirttiği pankartında, "Peru'nun tamamı ateşlendi, hepimiz çok öfkeliyiz" ifadesini kullandı.

Vega, “Bize kötü davranıyorlar. Biz sadece adaletsizliği protesto etmeye geldik… Hepimiz acı çekiyoruz. Bu yüzden herkese, pes etmeyelim diyorum” dedi.

Vizcarra, siyasi kargaşa ve yolsuzluk geçmişi olan ülkede Kongre ile sık sık çatışmalara yol açan yolsuzluk karşıtı kampanyalarını yönetti.

Onun ayrılışıyla başlayan kriz, dünyanın en büyük ikinci bakır üreticisi ülkeyi sarsarken, para biriminin 18 yılın en düşük seviyesine indiği görüldü.

646c46eb91dfea90b203fb5ccb5a2465547dab0f

Uluslararası insan hakları grupları, polisin protestoculara karşı güç kullanmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Amerikan Devletleri Örgütü, Peru Anayasa Mahkemesini duruma açıklık getirmesi için çağrıda bulundu.

Perşembe günkü protestolara katılan liberal Morado Partisi'nden milletvekili Gino Costa ise, "Sokaklarda kendiliğinden ve barışçıl bir şekilde Peru demokrasisinin Kongre tarafından suistimal edilmesine karşı savunmadayız" dedi.

Reuters

Haber Ara