Dolar

32,5536

Euro

34,9407

Altın

2.442,19

Bist

9.716,77

Pentagon: Türkiye ile özellikle El Bâb'da iş birliği arttı

Pentagon sözcülerinden Pahon, 'Türkiye ile ABD arasında son zamanlarda özellikle de El Bâb civarında artan bir iş birliği söz konusu. Dolayısıyla NATO müttefikimizle Suriye konusunda olumlu yönde bir ilerleme var' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-09 10:16:57

Pentagon: Türkiye ile özellikle El Bâb'da iş birliği arttı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) masasında görevli sözcülerden Eric Pahon AA'ya yaptığı açıklamalarda bulundu.

Pahon, başta El Bâb olmak üzere IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinden temizlenmesine yönelik uzun zamandır Türk ve Amerikan yetkilileri arasında görüşmeler olduğunu hatırlattı.

"ARTAN İŞBİRLİĞİ"

Pahon, "Türkiye ile ABD arasında son zamanlarda özellikle de El Bâb civarında artan bir iş birliği söz konusu. Dolayısıyla NATO müttefikimizle Suriye konusunda olumlu yönde bir ilerleme var" dedi.

"BU BİR GÖSTERGEDİR"

Artan iş birliğinin "aylardır devam eden görüşmelerin seyriyle paralellik gösterdiğini" ifade eden Pahon, daha önce Washington'un Türkiye'nin El Bâb'a yönelmesini istememesine karşın şimdi Türkiye destekli güçlerin şehri almasına destek vermesinin bu olumlu yönde ilerlemenin göstergesi olduğunu söyledi.

"DEĞERLİ BİR ORTAK"

Pahon, "Müttefikimiz Türkiye'yi değerli bir ortak olarak görüyoruz. Bu görüşmeler (Türkiye ile ABD arasında devam eden görüşmeler) Türk kuvvetlerine daha çok ve daha yerinde destek vermemizi sağladı" ifadelerini kullandı.

"TERCİH TÜRKİYE OLACAKTIR..." İMASI

Bu olumlu ilerlemede ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasının etkisi olup olmadığı yönündeki sorulara cevap vermekten kaçınan sözcü, Beyaz Saray'ın Pentagon'dan 30 gün içerisinde IŞİD'le mücadele stratejisini gözden geçirme ve yeni seçenekler sunma talebine yönelik ise, "Orada söz konusu olacak bir stratejinin içerisinde elbette ki Türkiye olacaktır çünkü Türkiye orada IŞİD'le mücadele eden bir ortak. Ancak şu anda duyurulmaya hazır bir plan yok" dedi.

Pentagon'un 30 gün sonunda nasıl bir raporla Trump'ın karşısına çıkacağıyla ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığını ifade eden Pahon, Türkiye ile yapılan görüşmelerin söz konusu rapora katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

ABD'DEN YPG'YE ZIRHLI ve SİLAH

Geçen haftalarda Pentagon'un, PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) zırhlı personel taşıyıcı vermesi Ankara ile Washington arasındaki ipleri germişti. Ancak Pentagon, araçların SDG'nin Suriye Arap Koalisyonu koluna gittiğini savunarak araçların verilmesi kararının eski Başkan Barack Obama tarafından alındığını duyurmuştu.

Türkiye, ABD'nin IŞİD'le mücadeleyi öne sürerek PKK'nın Suriye'deki uzantılarına yardım etmesine uzun süredir itiraz ediyor.

TRUMP'IN POLİTİKASI MERAK EDİLİYOR

Obama'dan görevi 20 Ocak'ta devralan Trump'ın Suriye'de PYD/PKK'ya yönelik nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu.

BAŞBAKAN AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Binali Yıldırım, dün TSK ve ÖSO güçleri El Bab'ın merkezine girmeden dakikalar önce yaptığı açıklamada Esed rejimi güçlerinin de El Bab'a yöneldiğini söylemişti. Fakat sonrasında bir karşılaşma, bir çatışma yaşanmaması için ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri, Türk Hava Kuvvetleri unsurları ve Rusya ile irtibat haline geçildiğini belirtmişti.

Bu açıklamadan kısa süre sonra NTV canlı yayınında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Birliklerimiz El Bab'ın merkezine girdi" demişti.

Haber Ara