Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Pentagon'dan açıklama: Menbiç'e neden asker gönderdik?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Suriye'nin Menbic ilçesine hafta sonu konuşlandırılan askerilerin 'güvence verme ve caydırma' amaçlı olarak bölgeye gönderildiğini ancak başka kuvvetlerle çatışmaya girme yetkilerinin olmadığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 09:08:26

Pentagon'dan açıklama: Menbiç'e neden asker gönderdik?

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, “Koalisyonun parçası olarak güvence verme ve caydırma amaçlı Menbiç'in içine ve etrafına ABD askerleri konuşlandırıldı. Bu görev IŞİD'den başka bir tarafa saldıran tarafları caydırmak içindir” ifadelerini kullandı.

Türkiye destekli güçlerin batıdan şehre yaklaştığını, Suriye rejimi konvoylarının ve Rus birliklerinin bölgeye geldiğini gördüklerini ifade eden Davis, Menbiç'i PKK'nın Suriye kolu PYD'nin başını çektiği Menbiç Askeri Konseyi'nin kontrol ettiğini söyledi.

Herkesin IŞİD'e odaklanması için Menbiç'in içine ve batısına belirli bir kuvvet konuşlandırdık” diyen Davis, özellikle hangi kuvvetlere yönelik kaygı taşıdıklarını açıkça ifade etmekten kaçındı ve “Menbiç'in halen kurtarılmadığını savunanlara karşı” şehirde bir güç gösterisi yaptıklarını söylemekle yetindi.

"ABD ASKERLERİNİN MENBİÇ'DE TEK TARAFLI ÇATIŞMAYA GİRME YETKİSİ YOK"

Orada bulunan kuvvetlerin sadece görünür olmak adına orada olduğunu ifade eden sözcü, “Kimseyle çatışmaya girmek için orada değiliz. Gözü çatışmada olanlara, yürütülmesi gereken bir savaş varsa onun da sadece IŞİD'e karşı olması gerektiğine dâir görünür bir hatırlatmadır" yanıtını verdi.

Menbiç'te bulunan ABD askerlerinin çatışmaya girme yetkileri olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Davis, “Kendilerine bir saldırı olduğunda, nefs-i müdafaa için elbette ki yetkileri var ancak onun dışında orada başka bir kuvvetle çatışmaya girme yetkileri yok” dedi.

Bu tür bir görevin IŞİD'le mücadele süresince ilk kez icra edildiğini ifade eden Davis, söz konusu kararın Beyaz Saray ve Pentagon'dan ziyade ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ve Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu komutanlarınca alınmış olduğunu belirtti.

"MENBİÇ'TE REJİM YOK, RUS ASKERLERİ VAR"

Davis, Suriye rejiminin askeri yığınak yapmasına yönelik bir soru üzerine, Menbiç'e giden insani yardım konvoylarının Suriye rejimine ait olduğunu ancak konvoya eşlik eden güçlerin Rus askerlerinden oluştuğunu söyledi.

Rusya ile güçlerin güvenli ayrışması için 2015'te yapılan mutabakat çerçevesinde bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Davis, ancak Beşşar Esed rejimiyle Menbiç'teki Menbiç Askeri Konseyi arasında bir anlaşma söz konusuysa da ABD'nin bunun parçası olmayacağını ifade etti.

"ABD'NİN SURİYE'DEKİ ASKER SAYISI 500'ÜN ÜZERİNE ÇIKABİLİYOR"

ABD'nin resmi olarak açıklanan dâimi askeri sayısının 503 olduğunu ifade eden Davis, bölgedeki komutanların direktifleri dâhilinde bu sayının yükseltilebildiğini ifade etti.

Davis, Menbiç'e konuşlandırılan kuvvetlerin de rotasyon kapsamında kısa süreliğine gönderildiğini, buradaki zırhlı araç sayısının 12'den az olduğunu söyledi.

ANKARA'DAN GELEN 'HEDEF MENBİÇ' AÇIKLAMALARI

Ankara'dan, El Bâb operasyonunun geçen hafta Pazartesi tamamlanmasıyla birlikte bir sonraki hedefin Menbiç olduğuna dâir açıklamalar geliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü Pakistan'a gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında, "Bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dâbık, El Bâb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle, Rusya'yla, Amerika'yla mutabık kalmamız halinde gerek Menbiç gerekse Rakka'ya yönelik de atılacak olan adımlar var" demişti.

Ankara'nın, Menbiç'ten SDG'nin çekilmesini istemesinin sebebi, SDG'nin öncülüğünü ve komuta kademesini PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin oluşturması. ABD destekli YPG birlikleri Ağustos ayında Menbiç'i ele geçirmiş, Washington Ankara'ya PYD'nin operasyon sonrası Menbic'den doğuya çekileceğinin sözünü vermişti.

Ancak ABD'nin Menbiç'te dört eğitim kampı ve askeri uzmanları var. Washington'dan henüz çekilmeyle ilgili bir adım gelmemişken ÖSO, Menbiç'e doğru ilerlemeye başladı ve YPG ile çatışmalar yaşandı. Bunun üzerine YPG, ÖSO ile sınır hattından çekilerek bölgeyi Suriye rejimine bıraktı.

Böylece Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Menbiç sınırına kadar ilerleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleriyle oluşan cephe hattı da ortadan kalkmış oldu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara