Dolar

32,4423

Euro

34,7619

Altın

2.438,13

Bist

9.915,62

'Paravanlar'

'Delilere sözden başka bir şey bırakmadılar'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-25 14:41:13

'Paravanlar'

Serkan Güzel/Timeturk

Jean Genet'in ölümünden önce yazdığı son oyunu olan 'Paravanlar' Yağmur Yağmur'un proje tasarımı, sahne metni ve rejisiyle sezonu 26 Kasım Salı 20:30'da Kültüral Performing Arts'da açıyor. Jean Genet seçimi zaten Yağmur Yağmur'un sanata bakışını net gösteren bir seçimdir. 

Gerçek bir asi ve anarşist olan Genet, toplumsal disiplin ve siyasi bağlantının her türlüsüne karşı çıktı. Yaşadığı şiddetli ve çoğunlukla da aşağılayıcı nitelikteki erotizm, onu mistik bir alçakgönüllülük kavramına götürdü. Jean-Paul Sartre, Saint Genet-Comédien et Martyr (1952; Aziz Genet-Oyuncu ve Kurban) adlı yapıtında Genet'nin kendini küçük düşürme ve aşağı görme çabalarını bir azizin çabalarıyla karşılaştırmıştır. Genet'nin yazar olarak adını duyurması bir bakıma, Sartre'ın bu uzun incelemesine dayanır. Sartre bu eleştirel incelemede Genet'yi varoluşçu açıdan ele alarak onun toplumun yerleşik değerlerine karşı çıkışını yalnız ahlak çöküntüsünün değil, aynı zamanda insanlığın durumuyla ilgili öfkesinin bir yansıması olduğunu ileri sürdü. Genet her sanatsever tarafından anlaşılması gereken bir asi...

kp1

Paravanlar oyunu; ezberletilen değerlerin çirkinliğini, insanın iç dürüstlüğünü ve toplumun ikiyüzlü gerçekliğini çok güzel anlatır. Paravanlar, Genet'nin hayata ve ölüme bakışının karanlık ve şiirsel bir harmonisidir. 

Sanatseverlerin yakından tanıdığı bu sahne; alternatif sanatın merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.  kp11

Haber Ara