Dolar

32,4462

Euro

34,7432

Altın

2.434,89

Bist

9.915,62

Papa BM Genel Kurulu'nda konuştu: (2)

Papa BM Genel Kurulu'nda konuştu: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-25 20:08:44

Papa BM Genel Kurulu'nda konuştu: (2)
Papa Francis, çatışmalarda bireylerin acı çektiğini ve hayatını kaybettiğini kaydederek, uluslararası toplum ve liderlerden sorunlara barışçıl çözüm bulmalarını istedi.

Papa, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında uluslararası toplumun koordinesi olmadan gerçekleşen siyasi ve askeri müdahalelerin olumsuz etkileri bulunduğunu belirterek, tüm Ortadoğu, Kuzey Afrika ve bazı Afrika ülkelerinde bunun örneklerinin görüldüğünü kaydetti.

Ortadoğu'daki çatışmalarda Hristiyanların da diğer kültürel ya da etnik gruplar gibi yerlerinden çıkarıldığını, ibadet yerleri, evleri ve kültürel miraslarının saldırıya uğradığını kaydeden Papa, uluslararası toplumu yönetenlerin bunları gözönünde bulundurmasını istedi.

Savaşlarda herkesin zarar gördüğünü vurgulayan Papa, "Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Güney Sudan ve Büyük Göller bölgesi gibi çatışmaların yaşandığı her yerde kardeşlerimiz, kadınlar, erkekler çocuklar yani bireyler ağlıyor, acı çekiyor ve ölüyor" dedi.

Aidiyet ve grupçuluğun çatışmaları artırdığını ifade eden Papa, tüm uluslararası toplumdan sorunlara barışçıl çözüm bulmasını istedi.

Papa, savaşların dışında uyuşturucu ve uyuşturucu ticaretinin de milyonları sessizce öldürdüğüne dikkat çekerek, "Uyuşturucu kaçakçılığı, doğal olarak beraberinde insan kaçakçılığı, kara para aklama, çocuk istismarı ve diğer yolsuzlukları getiriyor. Ve bunlar toplumdaki sosyal, politik, askeri, dini ve sanat yaşamına nüfuz ederek kurumlarımızın güvenilirliğini tehdit eden paralel bir yapıya yol açıyor" diye konuştu.

Toplumların dayanışması gerektiğini de vurgulayan Papa, Arjantinli Şair El Gaucho Martin Fierro'nun, "Kardeşler birbiriyle dayanışmalı çünkü bu ilk kuraldır. Eğer kendi aranızda kavga ederseniz dışarıdakiler sizi yok eder" dizelerini hatırlattı.

Sosyal entegrasyonun hızla arttığını da kaydeden Papa, aile bağlarına ve değerlerine de vurgu yaptı.

- "Bana dua edin"-

Papa, BM Genel Kurulu'na hitabı öncesi çekilişle belirlenen BM personeli ile de biraraya geldi. Burada personele BM'nin hedefleri ve faaliyetleri ile ilgili tavsiyelerde bulunan Papa, "Ben size ve ailelerinize dua edeceğim. Siz de bana dua edin. Eğer inançsızsanız bana iyi dileklerde bulunun" dedi.

Papa'nın ziyareti öncesi BM Genel Kurulu kararı uyarınca Vatikan'ın bayrağı ilk kez BM önüne asıldı. Vatikanla aynı konumda olan Filistin bayrağı ise 30 Eylül Çarşamba günü törenle asılacak.

BM Genel Merkezi önüne de gerçekleşecek törene Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak. Filistin bayrağı BM önünde dalgalanan 195'inci bayrak olacak.

- Uçaklar BM üzerinde haç figürü oluşturdu -

Papa'nın konuşması sırasında ise BM Genel Merkez binası üzerinde uçan gösteri uçakları gökyüzünde haç figürü oluşturdu.

Papa'nın BM ziyareti sırasında çok geniş güvenlik önlemleri alındı. BM binasına giriş ve çıkışlar sabah 7.30'dan Papa'nın BM'den ayrıldığı 11.00'e kadar durduruldu.

Papa, ziyaret kapsamında BM Genel Sekreteri ile de görüştü.

(Son)

Haber Ara