Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Özel'den Koşaner'e cevap geldi!

Eski Genelkurmay Başkanları arasında yaşanan polemik devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 18:33:46

Özel'den Koşaner'e cevap geldi!

TİMETURK | HABER MEKREZİ

TBMM Darbe Komisyonu'na konuşan Eski Genelkurmay Başkanları Koşaner ve Özel arasında yaşanan polemik devam ediyor. Özel'den de Koşaner'e bir cevap geldi.

Özel şunları söyledi:

“Ben Işık Paşa'yı üzmek istemem. Açıklamamın böyle bir amacı yoktu. Alınmasına üzüldüm. Ben Işık Paşa ile uzun dönem ve yakın çalıştım. O Kara Kuvvetleri Komutanı iken, ben onun ordu komutanıydım. Sonra o Genelkurmay Başkanı'yken ben Jandarma Genel Komutanı olarak birlikte çalıştık. Işık Paşa sevip saydığım, kişilikli bir komutandır.”

Kaçsaydım 2011'de kaçardım” sözlerine de açıklık getiren Özel şunları söyledi: “Kaçsaydım 2011'de kaçardım derken, ‘Görevden kaçacak olsam o günün koşullarında görev üstlenmezdim' anlamında söyledim. Bu komisyon üyeleri için verdiğim bir yanıttı. Ben silah arkadaşlarımla polemik yapmayı, basın önünde tartışmayı ahlaki bulmam. Hiçbir zaman da hiçbir ortamda yapmamışımdır. Hele iki kişi arasında yapılan görüşmeler bende kalır, benimle mezara gider. Herkesin meziyetleri farklıdır. Herkesin bir tarzı vardır. O günün koşullarında Işık Paşa öyle takdir etti, ayrıldı. Kendi takdiridir. Ben de görevi üstlendim, takdirimi o yönde kullandım. Ancak ben bu kararı tek başıma da vermedim. O gün, YAŞ üyesi arkadaşlarımla değerlendirme yaptık. Arkadaşlarım benim görevde kalmamı istediler, görevi üstlenmem gerektiğini belirttiler. Ben bu değerlendirmeleri yapıp, ailemle bile görüşme fırsatı bulamadan, 5-6 saat içinde arkadaşlarla birlikte karar verdim. O günün koşullarında öyle olması gerekiyordu. Her olay yaşandığı koşullarda değerlendirilmelidir. Geçmişte kalmış olaylar üzerinde durmayı, tartışmayı anlamlı ve yararlı bulmam. Benim yanıtım komisyon üyelerinden gelen suçlamalara dönüktü, Işık Paşa'yı üzmek gibi bir niyetim yoktu, olamaz da.”

Meclis Araştırma Komisyonu'nda yaşanan tartışmalarla ilgili “Komisyon sizi davet etmekte ısrarlı görünüyor, komisyon başkanı da sizi beklediklerini tekrar ifade etti. Yeni bir davet alırsanız, tutumunuz ne olur” sorusuna ise şu yanıtı verdi. “Kurmaylıkta bir kural vardır. Eğer şartlar değişirse, yeni şartlar oluşursa, yeniden durum muhakemesi yapılır. Eğer yeni gelişme olursa, biz de yeniden muhakeme yaparız.”

NELER YAŞANMIŞTI?

Daha önce Yaşar Büyükanıt ve Işık Koşaner'i dinleyen komisyon Necdet Özel'e de davetiye göndermiş fakat yazılı bir cevap almıştı.

Özel bu cevapta soruları yazılı olarak almak istedini belirtmişti. Bunun üzerine "Kaçtı mı?" iddiaları üzerine Hürriyet'ten Fikret Bila'ya konuşan Necdet Özel, "Komisyonda ne sorulacağını bilmediğiniz için hazırlık yapmamış oluyorsunuz. Sorunun sorulduğu andaki bilgilerle ve anında cevap vermek eksikliklere yol açabilir. Ben gerçekten komisyona katkıda bulunmak istediğim için soruları yazılı olarak istedim ki, yeterli yanıtları araştırarak vereyim. Kaldı ki, benim talebim hukuka da uygun. Araştırma komisyonlarının davetleri karşısında komisyona hiç gelmeyen, hiç muhatap almayanlar olduğu gibi görüşlerini yazılı olarak bildiren de çok. Benim bir şeyden kaçtığım yok. Usule uygun şekilde soruların yazılı bildirilmesini talep ettim. Eğer benim katkımı istiyorlarsa sorularını gönderirler ve sayfalarca cevaplarını veririm. Bu daha sağlıklı ve daha yararlı bir yol olur. Benim alnım ak. Kaçmak ne demek? Niye kaçayım? Kaçacak olsam 2011'de kaçardım. Ben elini taşın altına koymuş biriyim. O dönem gidenler gibi yapmadım, görevi üstlendim ve elimi taşın altına koydum. Ben yasaya, usule uygun bir dilekçe verdim, konuyu nerelere getirdiler. Ben üzüm yemek istiyorum. Komisyona katkıda bulunmak istiyorum. Eğer komisyonun da niyeti üzüm yemekse sorularını göndersinler cevaplarını en detaylı şekilde vereyim. Orada spontane biçimde cevap vermekten çok daha yararlı olacağına inandığım için bu yazıyı gönderdim" dedi.

Işık Koşaner, Özel'in "O dönem gidenler gibi yapmadım" sözlerine tepki göstermiş ve "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iki emekli komutanı arasında bir polemiği kesinlikle uygun bulmuyoruz. Özel'in suçlayıcı ifadelerini yakışıksız buldum ve üzüntüyle karşıladım" demişti.

Haber Ara