Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Özak Tekstil'de işçiler iş bıraktı

Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim faaliyetini yürüten Öztak Tekstil’den bir işçinin işten atılması üzerine fabrikada işçiler iş bıraktı.

6 Ay Önce Güncellendi

2023-11-28 16:44:08

Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren, 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil'de işçiler fabrika önünde direnişe geçti. 6 senedir fabrikada örgütlü Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş'ten istifa eden işçiler Birleşik Tekstil Dokuma İşçileri Sendikası'nda (BİRTEK-SEN) örgütlenmeye karar verdi. İşçilerin sendika değiştirmesinin ardından fabrika baskıya başladı ve bir kadın işçiyi işten çıkardı. Bunun üzerine Özak Tekstil'de işçiler fabrika içinde topluca direnişe başladı.

'SÜREKLİ İŞTEN ATILMA TEHDİDİ VAR'

Fabrikada yaşadıkları sorunlar üzerine bir toplantı yapan işçiler, “Birlik olursak hiçbir güç bizi yenemez. İçeride bizi sıkıştıran temsilcilere karşı bizim de örgütlülüğümüz var” diyerek iş bıraktı. İşçiler, patronun kendilerini BİRTEK-SEN'den istifa edip yönetimin desteklediği Öz İplik-İş'e üye olmaya zorladığını belirtti. İşçiler, işten atılan işçi arkadaşlarının işe alınana kadar direnişi sürdüreceklerini kaydetti.

Yaşananları aktaran BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “İşçiler sendikamıza üye oldu, bunun üzerine işçilere baskı ve tehdit yaptılar. Bir arkadaşımızı da işten attılar, işçiler de direnişe geçti" dedi. İşçilere destek için Antep'ten Urfa'ya gittiklerini aktaran Türkmen, işçilerin sendika değiştirdikleri için Öz-İplik sendikasının temsilcileri tarafından fabrika içerisinde tehdit edildiğini kaydetti.

Fabrikadan çalışan bir işçi şunları aktardı: “Bu sabah arkadaşımızı işten attılar. Biz de onun için ayaklandık, o gelmeyene kadar işi bırakma eylemi yaptık ve fabrikanın içindeyiz. Jandarma da burada fabrikadaki yöneticiler de bize çalışan çalışsın çalışmayan çalışmasın dedi. Birkaç kişiyi de odaya çekip tehdit ettiler. Beni de kaç kere yönetici çağırdı, aynı şekilde tehdit ettiler” diye anlattı.

Kendilerini tehdit eden temsilcilerin bunu çok rahatlıkla yaptığını anlatan işçi, “Adamlar kendilerine çok güvendiklerini ve yasal işlem yapacaklarını söylediler. Biz de hiçbir mala, hiçbir şeye zarar vermediğimizi kendi sendikalarına üye olmak istemediğimizi belirttik. Çünkü kendi sendikalarını getirmişler, bizi çalıştırıyorlar. Ne gecemiz belli ne gündüzümüz... Sürekli işten atılma tehdidi var" dedi. Yaşanan baskı sonrası BİRTEK-SEN'e üye olduklarını söyleyen işçi, “Şu anda 700 işçiyiz. 450'si sendika değiştirdi" diye konuştu. İşçi Öz İplik-İş'in kendi haklarını savunmadıklarını işçileri yüzüstü bıraktığını bu nedenle sendika değiştirdiklerini aktardı.

Kaynak: Duvar

Haber Ara