Dolar

32,2581

Euro

34,6826

Altın

2.404,05

Bist

10.262,38

Otomobilinizin Servise İhtiyacı Olduğunun 5 İşareti

Özellikle pandemi sebebiyle tüm Dünya’da bireysel ulaşım ve mikromobilite artıştayken en çok tercih edilen ulaşım aracı hala otomobil olmaya devam ediyor. Otomobil kullanımının artması beraberinde getirdiği risklerin de artması ve otomobil tercih etmeyen insanların da trafiğe katılması anlamına geliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-24 15:06:55

Otomobilinizin Servise İhtiyacı Olduğunun 5 İşareti

Özellikle ikinci el otomobil satışı tüm Dünya'da artmaktayken tüm sürücülerin: Araçlarının, kendilerinin ve trafiğin sağlığı açısından otomobillerini dinlemeleri ve özellikle hareket halindeyken ani durmaya veya beklenmeyen tepkilere sebebiyet verebilecek işaretçileri bilmeleri önem taşıyor.
Üreticinin önerdiği bakım aralıklarına gitmenin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu bakımlarda aynı zamanda çeşitli hataların da tespit edilebileceğini daha büyük hasarlara sebebiyet vermeden önünün alınabileceğini belirtiyorlar.
Aracınızın bakımlarını aksatmamak dışında, kullanırken kulak kabartmanız gereken ve dikkat ediyor olmanız gereken 5 işaret:
Uyarı Işıkları: Motor uyarı ışığı, yağ uyarı ışığı, lastik uyarı ışığı gibi aracınızın kadranında belirecek hatalar aracınızın en kısa zamanda bir servise götürülmesi gerektiğinin ve ilk etapta ise aracın ve motorun durdurulup çeşitli kontrollerin yapılması gerektiğinin bir işareti. Motor yağı kritik derece eksilmiş bir aracın motoru seyir halindeyken durabilir, motoru tamamen kullanılmaz hale getirebilir.
Motor uyarı ışığı ise motor pompalarında ya da motorun düzenli akışının önünde bir sorun olduğunun işaretçisidir. Lastik uyarı ışığı, lastik sensöründen aldığı dönüş verisini değerlendirerek çalışır. Bu uyarıyı aldığınızda aracınızı durdurup lastikleri kontrol etmeniz önem taşımaktadır.
Frenleme İle İlgili Problemler: Alışılagelmiş frenleme tecrübesi dışında durumlar farkedilmesi sürücüyü alarm durumuna geçirmelidir. Eskisine göre sürekli daha sert daha yumuşak hale gelmiş fren pedalı, alışılan mesafeden daha geç durma, frenlerin etkisini kaybettiği hissi, titreşim hissi, yalpalama hissi, ıslık sesi gibi durumlar aracınızın servise gitmesini gerektirebilir.
Araçtan Sıvı Sızması: Tespit etmesi zor olsa da özellikle park halinde aracın motor kısmının altında sıvı birikmesi, damlama, akma görmeniz daha büyük problemlere işaret edebilir. Aracınızın kaputunu açarak sıvılarını kontrol etmeli, gerekirse en yakın servise giderek problemi tespit ettirmelisiniz.
Güç Kaybı: Belirli zamanlarda aracınızın tork, hız vb. Değerlerini not ederek bunları karşılaştırmalı veya sürekli bir kullanıcıysanız aracınızın güçten düştüğünü hissettiğinizde bu durumu araştırmalısınız. Aracın güçten düşmesinin ardında daha büyük problemler yatıyor olabilir ve bu problemler motorun aniden stop etmesine ya da motorda geri dönülemez hasar bırakmasına sebep olabilir. Motorunuzun güç durumunu test etmek için aynı zamanda Dyno ekipmanı bulunduran servislerden de hizmet alabilirsiniz.
Sesler: Aracın çalışma esnasındaki, çalışma sırasındaki, yük altındaki, kontak kapatma sonrasındaki sesleri dinleyerek birçok problemi oluşmadan yakalayabilirsiniz. Genelde hareketli parçalardan ya da elektronik pompa, turbo sistemi gibi donanımlardan gelebilecek seslerin kaynakları erken tespit edilirse büyük bir hasarın önüne geçilebilir.

Haber Ara