Dolar

32,5825

Euro

35,0539

Altın

2.458,73

Bist

9.820,04

Oruçluyken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Oruçluyken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı? Oruç Farsça’daki Rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapçası savm ve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça’da “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek” anlamında kullanılır. Peki ama uzak durulması gereken durumlar, zorunlu olduğunda oruç bozulur mu? Yani kan vermek ve kan almak gibi durumlar orucu bozar mı? Vücuda serum ve kan gibi bir şey girdiğinde orucu bozar mı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-18 10:58:25

Oruçluyken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Oruç Farsça'daki Rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapçası savm ve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça'da “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek” anlamında kullanılır. Peki ama uzak durulması gereken durumlar, zorunlu olduğunda oruç bozulur mu? Yani kan vermek ve kan almak gibi durumlar orucu bozar mı? Vücuda serum ve kan gibi bir şey girdiğinde orucu bozar mı?

Oruçluyken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

AŞAĞIDAKİ İLGİLİ HABERLER DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Kimler oruç tutmak zorundadır? Kimler oruç tutamaz? TIKLAYINIZ...

Ameliyat, kemoterapi, radyoterapi tedavilerinde tutulamayan oruçlar kaza edilmeli mi? TIKLAYINIZ...

Orucu bozan ve bozmayan muayene yöntemleri nelerdir? TIKLAYINIZ...

Haber Ara