Dolar

32,2770

Euro

34,7652

Altın

2.414,02

Bist

10.211,26

Ortadoğu'da 'Hürmüz' krizi

Devrim Muhafızları komutanlarından Kevseri, ülkesinin petrol satışının engellenmesi halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol gemisi geçişlerine izin vermeyeceklerini söyledi. ABD de buna karşılık bölgede petrol ticaretini korumak için askeri güç kullanmaya hazır olduğu mesajını verdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-05 15:35:53

Ortadoğu'da 'Hürmüz' krizi

İran'la uluslararası toplum arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın geleceğiyle ilgili belirsizlikler sürerken Tahran'ın tepkisinin sertleşebileceği mesajları geliyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salı günü İsviçre'de ülkedeki İranlılarla bir araya geldiği toplantıda, "ABD yönetimi 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu tüm bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız." açıklamasında bulundu

Açıklama, Basra ile Umman Körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndan gerçekleştirilen ihracatı "İran'ın engelleme tehdidi" olarak yorumlandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin Young Journalists Club adlı bir portaldan aktardığına göre İran Devrim Muhafızları komutanlarından İsmail Kevseri, İran petrolünün satışının engellenmesi halinde İran'ın da Hürmüz Boğazı'ndan geçen petrol gemileri engelleyebileceğini söyledi. Haber portalına göre Kevseri, "İran petrolünü durdurmak istiyorlarsa, biz de o zaman Hürmüz Boğazı'ndan petrol sevkiyatlarına izin vermeyiz" diye konuştu.

ABD'DEN YANIT GELDİ

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bill Urban, İran Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kevseri'nin İran'ın petrol ticaretinin engellenmesi halinde Hürmüz Boğazı'nın kapatılacağı yönündeki sözleriyle ilgili olarak petrol tankerlerinin uluslararası sulardaki seyrinin engellenmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Urban, "ABD deniz kuvvetleri ve bölgedeki müttefikleri, uluslararası hukukun serbest ticarete izin verdiği her yerde seyrüsefer özgürlüğünü savunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

66_4

"HÜRMÜZ BOĞAZININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe da konuyla ilgili açıklama yaparak, Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını çünkü konunun uluslararası kurallarla bağlantılı olduğunu ve riayet edilmesi gerektiğini belirtti.

İran Meclis Haber Ajansı ICANA'ya konuşan Felahetpişe, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İsviçre ziyareti sırasında ABD'nin ülkesinin petrol ihracatını engellemesinin bölge ülkelerinin de petrol ihraç edemeyeceği anlamına geldiğine yönelik sözlerini yorumladı.

Ruhani'nin açıklamalarının stratejik Hürmüz Boğazı'nın İran tarafından kapatılacağı şeklinde algılandığını hatırlatan Felahetpişe, "Cumhurbaşkanı Ruhani, Hürmüz Boğazı'nı kapatmayı kastetmedi. İran'ın petrol ihraç edememesi durumunda oluşacak krizde hiçbir ülkenin petrol ihraç etmemesi gerektiğini ifade etti." dedi.

Haber Ara