Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 11:54:03

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda büyük mesafe aldığını belirterek, yapılan çalışmalar neticesinde erozyonla taşınan toprak miktarının yıllık 500 milyon tondan, 168 milyon tona düştüğünü kaydetti.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin bütün dünyada gözlemlendiğini ve insan faaliyetlerinin hızlandırıcı tesiriyle özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda çölleşmenin arttığını anımsattı.

Veysel Eroğlu, "Türkiye olarak çölleşme ve erozyonla mücadelenin öneminin farkında olarak çalışıyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte Türkiye'de 1970'li yıllarda 500 milyon ton olan yıllık erozyonla taşınan toprak miktarını 168 milyon tona indirdik" ifadesini kullandı.

Bu başarının kolay elde edilmediğinin altını çizen Eroğlu, "Bakanlık olarak büyük özveri gösterdik. Tabii kaynaklarımızı en hassas şekilde koruduk. Özellikle ağaçlandırma hususunda destan yazarak son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Fidan üretimini katladık. Ağaçlandırma yapılabilecek ne kadar alan varsa karayolu kenarlarından tutun da okul bahçelerine, mezarlıklara, cami bahçelerine kadar her yeri ağaçlandırdık" değerlendirmesinde bulundu.

- "Topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız"

Bu problemin sadece tek bir ülkenin meselesi olmadığını ve bu konuyla uluslararası mecrada kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, bu kapsamda 1994'te 17 Haziran gününün Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

FAO raporlarına göre ise 2050'ye kadar 1,9 milyar hektar arazinin bozulacağının ve çölleşeceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Eroğlu, "Bu yüzden topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız ve bunu topyekun hep beraber yapmalıyız. Unutmayalım ki sadece bir dünya var" açıklamasında bulundu.

- "Ormanları kalkınmanın lokomotifi haline getireceğiz"

Son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidan dikerek ağaçlandırma hususunda dünyada orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına girdiklerini belirten Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Ağaçlandırma alanında şimdi de yeni eylem planlarını hayata geçiriyoruz. 2019 yılına kadar ceviz, badem, yabanıl meyveli türler, trüf ormanı, salep ve sakız eylem planları gibi toplam 27 eylem planını tamamlayacağız. Bu eylem planları ile köylümüze yeni gelir kapıları oluşturarak ormanları kalkınmanın lokomotifi haline getireceğiz."

Fidan üretimini 5 katına çıkardıklarının altını çizen Eroğlu, açıklamasında, "Erozyonla ve çölleşme ile mücadele lafla olmuyor. 1992-2002 dönemi yıllık ortalama 75 milyon adet fidan üretilirken biz 2014 yılında 337 milyon adet fidan ürettik. Ülkemiz fidancılığının geliştirilmesi için büyük öneme haiz Sakarya Fidan ve Süs Bitkileri Borsasını kurduk" ifadesine yer verdi.

- "Türkiye erozyonla mücadelede dünya lideridir"

Erozyonla mücadeleye verdikleri önemin gereği 2011'de bakanlık bünyesinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünü kurduklarını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye erozyonla mücadelede dünya lideridir. Bu mücadele çerçevesinde son 12 yılda 694 bin hektar alanda erozyon kontrol çalışması yaptık. Ayrıca yeni eylem planlarını uygulamaya koyduk. Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile 14 milyon dekar alanda çalışma yapacağız. Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 227 yukarı sel havzasında çalışma yapacağız. Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile de 400 baraj ve gölette çalışma yapılacak."

Çölleşme ile mücadele için toplumun her ferdine görev düştüğünü vurgulayan Eroğlu, "Vatandaşlarımız ağaçlandırma çalışmalarına gerekli desteği vermeliler ve tarım alanlarının yok olmaması için tekniğe uygun sulama ve zirai faaliyetlerde bulunmaları gerektiğini unutmamalılar" görüşünü dile getirdi.

Haber Ara